Rusové „udrželi“ Cherson aspoň na papíře. V Moskvě se prodávají atlasy s novými hranicemi

V moskevských knihkupectvích se už prodávají mapy a atlasy, podle nichž Rusku patří ilegálně zabraná ukrajinská území. Informovala o tom prokremelská televizní stanice RBK. V nových atlasech je tak zakreslen v hranicích Ruska například i Cherson či další města, která Kyjev vybojoval zpět pod svoji kontrolu.

Chersonská, Záporožská, Doněcká a Luhanská oblast se podle neuznané anexe staly součástí Ruské federace loni 30. září. Dalo se tedy očekávat, že Kreml dohlédne na to, aby ruská vydavatelství doručila obchodním řetězcům v zemi aktualizované mapy, v nichž se tento formální „úspěch“ zohlední.

Ruská armáda navíc v době vyhlášení anexe nekontrolovala stoprocentně ani jednu z výše zmíněných oblastí, které tvoří zhruba 15 procent ukrajinského území.

Objednávky map a atlasů pozastavila ruská knihkupectví na podzim. Tato stopka už je ale minulostí, na jejich pulty dorazily první „vylepšené“ dodávky. O existenci atlasů, v nichž jsou například ukrajinská města Cherson, Záporoží či Kramatorsk označena jako ruská a Jižní Osetie či Abcházie jsou barevně odděleny od Gruzie, informovala televize RBK.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavé lázně na Donbase. Za týden jsme zlikvidovali přes 5600 okupantů, hlásí Kyjev

Zmínku o okupaci či anexi by však člověk ve zprávě prokremelského média hledal marně. RBK pouze uvádí, že „moskevské knižní maloobchodní řetězce obdržely nové mapy Ruska s přihlédnutím k zahrnutí Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Záporožské oblasti a Chersonské oblasti“.

„Hovoříme o administrativních hranicích. Byla přidána území, která se v říjnu stala součástí Ruska, a to včetně oblastí, které jsou nyní pod kontrolou ukrajinské armády,“ dodává RBK, čímž nepřímo přiznává ruský vojenský neúspěch z loňského podzimu.

Prakticky celý svět pokus Kremlu o připojení dalšího ukrajinského území k Rusku hned a razantně odmítl. Ironií celého incidentu byl fakt, že Rusko den ode dne ztrácelo čím dál více zmíněného území vlivem postupu ukrajinské armády.

„Zatímco ruský parlament je opojen z marných pokusů o anexi, naši vojáci pokračují v postupu. To je nejlepší odpověď na všechna ‚referenda‘, ‚dekrety‘, ‚smlouvy‘ a patetické kecy,“ komentoval tehdy ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Na podzim Ukrajinci započali drtivou protiofenzivu na severozápadě i na jihu země. Za poměrně krátkou dobu získali zpět tisíce kilometrů čtverečních včetně vysněného Chersonu. Ten dobyli 11. listopadu. Tehdy Moskva oznámila, že její vojska dokončila stažení z pravého, tedy západního břehu Dněpru.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva mapy Ukrajina Rusko Doněcká lidová republika knihkupectví atlas Luhanská lidová republika anexe Cherson Chersonská oblast Záporoží Doněcká oblast Luhanská oblast Záporožská oblast