Ukrajinci na Donbase odrazili další ruské útoky. Zaznamenali ale velkou ztrátu

Ukrajinský voják pálí z bezzákluzového kanonu SPG-9 během cvičení v Charkovské oblasti

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zuří kvůli ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží. I když Rusové tvrdí, že za vším stojí Ukrajinci, politik má opačný názor a mluví o teroru nebo nestoudném činu. Ukrajina by mohla od USA dostat další vojenskou pomoc v hodnotě desítek miliard korun. Na Donbase se Ukrajincům podařilo odrazit další ruské útoky, uvedl generální štáb. Ukrajinská armáda zároveň informovala o smrti uznávaného a oblíbeného plukovníka, který padl na východě země.

Ukrajina a Rusko se v pátek několikrát vzájemně obvinily ze dvou ostřelování ukrajinské jaderné elektrárny v Záporoží, kterou již v březnu při invazi obsadila ruská vojska. Podle ruské agentury RIA Novosti, která útok přičítá ukrajinským silám, na místě vznikl požár. Ukrajinská státní energetická společnost Enerhoatom viní z obou útoků ruské vojáky a podle agentury Unian uvedla, že při druhém ostřelování rakety dopadly přímo vedle jednoho z bloků a že existuje nebezpečí rozptylu radioaktivních látek.

„Jakékoli ostřelování zařízení je otevřený, nestoudný zločin, akt teroru. Rusko by mělo nést odpovědnost za samotný fakt vytvoření hrozby pro jadernou elektrárnu. Je to argument ve prospěch uplatnění tvrdých sankcí proti celému ruskému jadernému průmyslu,“ prohlásil ve svém pravidelném projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Americký prezident Joe Biden by příští týden mohl podepsat novou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě až jedné miliardy dolarů (asi 24 miliard korun). Agentuře Reuters to sdělily tři anonymní zdroje obeznámené se situací.

Ukrajinská armáda informovala o smrti uznávaného plukovníka Olega Děgťareva. Oblíbený velitel zemřel, když na východě země pomáhal svým vojákům během ruského útoku. „Oleg bude vždy příkladem pro budoucí generace obránců Ukrajiny. Jeho životní cesta je neocenitelným příspěvkem k nezávislosti naší vlasti. Svůj život zasvětil výcviku profesionálních vojáků, kteří jistě pomstí jeho smrt!“ stojí ve zprávě.

Senátor za Severočechy a dříve za komunisty Jaroslav Doubrava jednal na Krymu se šéfem tamější ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Ten o tom informoval na svém telegramovém kanálu, ze setkání zveřejnil fotografie, upozornil v pátek web Deníku N. Doubravova asistentka Květa Rybárová deníku řekla, že její šéf je na poloostrově na dovolené. Rusko okupuje ukrajinský Krym od roku 2014 a od února vede proti Ukrajině útočnou válku.

Tagy: