Zuřivé boje o Bachmut nekončí. Ukrajinci varují před globálním masakrem

Ukrajinci nadále drží Bachmut, probíhají v něm nejzuřivější boje. Zdá se však, že ruský tlak na toto město sílí, snaží se jej obklíčit. Vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře varoval svět před novým globálním masakrem. Vyzval k vytvoření nejširší mezinárodní instituce k dohnání Ruska k odpovědnosti za agresi na Ukrajině. V pátek se objevily zprávy o sestřelu stíhačky Su-34 v hloubi Ruskem okupovaného území. K jejímu zničení se přihlásily ukrajinské síly. Moskva zpochybnila, že by letoun patřil ruským silám.

Ve směru na Bachmut pokračují ruské síly v pokusech o obklíčení města, uvedl ukrajinský generální štáb. Podle prohlášení tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny (NSDC) Oleksije Danilova je situace ve městě mimořádně náročná. „Bachmut je horkým místem již čtyři měsíce. Situace je obtížná, ale chápeme, že je to naše země a musíme ji bránit. Probíhají tam ty nejzuřivější boje. Situace je nesmírně náročná, ale kontrolovaná,“ zdůraznil podle webu Ukrinform.

Krvavá bitva u Bachmutu trvá již několik měsíců. Vzhledem k její povaze se jí přezdívá „mlýnek na maso“. Ukrajinci pociťují nedostatek munice, kvůli neustálému ostřelování mají ve svých řadách mnoho raněných a v poslední době se mezi nimi také šíří neznámá virová infekce. Zásobování vojáků ale funguje a ukrajinským silám se zatím daří držet pozice. Stanici BBC to řekl jeden z obránců města Jurij Syroťuk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutné záběry z vybombardované Marjinky. Ukrajinské město připomíná Varšavu z roku 1944

Vedoucí kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak vyzval z vytvoření „nejširší mezinárodní instituce k dohnání Ruska k odpovědnosti za agresi na Ukrajině s nejvyšším stupněm uznání“. „Spravedlnost zachrání svět. Účinný systém mezinárodní spravedlnosti, především mezinárodní tribunál pro agresora, jej může ochránit před novým globálním masakrem,“ zdůraznil.

V pátek odpoledne se objevila zpráva, že nad Doněckou oblastí byla sestřelena stíhačka Su-34. K jejímu zničení se přihlásily ukrajinské síly. Agentura Unian upozornila, že letoun se podařilo zasáhnout u města Jenakijeve, tedy v hloubi Ruskem okupovaného území. Sestřelení stroje potvrdil podle agentury RIA Novosti také Ruskem dosazený starosta města, který ale zároveň zpochybnil, že letoun patřil ruským silám.

Spojené státy pošlou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 400 milionů dolarů (asi 8,8 miliardy Kč). Oznámil to v pátek odpoledne ministr zahraničí Antony Blinken. Podle něj ukrajinská armáda dostane z amerických skladů zejména munici, a to včetně střel do raketových systémů HIMARS a houfnic.

Za rok ruské agrese proti Ukrajině zemřelo 461 dětí a dalších 929 bylo zraněno. Skutečná čísla ale budou vyšší, není možné je zjistit, neboť ukrajinské organizace nemají přístup do okupovaných území a míst s vysokou intenzitou bojů. Na pátečním setkání s představiteli koalice ukrajinských organizací 5AM, jež dokumentuje válečné zločiny na Ukrajině, to řekla Marija Suljalinová z centra občanského vzdělávání Almenda.

Tagy:
válka Vladimir Putin Varšava vojáci Ukrajina zbraně Západ on-line Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Tony Blinken Bachmut Suchoj Su-34 UNIAN Oleksij Mjačeslavovyč Danilov Ukrinform National Security and Defense Council of Ukraine