Zuřivé boje o Bachmut pokračují. Názvy měst na Ukrajině už nesmí být spojeny s Ruskem

Nadále pokračují zuřivé boje o Bachmut. Rusové na strategickém místě pravděpodobně dosáhli výhodnějších pozic, informoval web Unian. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon o zákazu místopisných názvů spojených s Ruskem. V pátek Ukrajinci odrazili 53 ruských útoků ve čtyřech směrech, sami měli podniknout několik tvrdých úderů. Údajně zasáhli nepřátelské pozice včetně „dvou důležitých nepřátelských cílů“, uvádí v hlášení Generální štáb.

Ruští okupanti pravděpodobně pronikli na takzvanou „životní cestu“ ukrajinských ozbrojených sil v Bachmutu, cituje vojenského a politického pozorovatele Oleksandra Kovalenka web Unian. Rusové se podle něj probili na výhodnější pozice, neznamená to však, že by šlo o fatální problém. Ukrajinci nadále zdůrazňují, že „zuřivé boje o Bachmut pokračují“.

„Za uplynulých 24 hodin Ukrajina odrazila 53 ruských útoků, a to ve čtyřech směrech,“ uvedl v posledním hlášení ukrajinský Generální štáb. Údajně se obráncům země podařilo zničit i osm z dvanácti sebevražedných dronů, které Rusko mělo použít k nočnímu útoku.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci chtěli otevřít proti Rusům frontu v Sýrii. Pomoci měli Kurdové, ukázal únik dat

„Letectvo Ozbrojených sil Ukrajiny zasadilo pět úderů na oblasti soustředění okupantů, zatímco raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly dvě oblasti soustředění živé síly, protiletadlový raketový systém a další dva důležité vojenské objekty nepřítele,“ doplnil generální štáb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném hlášení poděkoval jak občanům, tak zemím, které nadále Ukrajinu podporují. Zdůraznil, že je „nutné zůstat nadále jednotní, mobilizovaní a soustředit se na obranu.“ Mimo jiné také podepsal zákon, který zakazuje místopisné názvy spojené s Ruskem a ruskými osobami. Měl zajistit snížení vlivu Ruska na vnitřní politiku Ukrajiny a urychlit desovětizaci.

Skupina 19 republikánů ve čtvrtek zaslala oficiální dopis prezidentu Joeovi Bidenovi, v němž vyzvala vládu USA, aby přestala posílat vojenskou pomoc Ukrajině. Dopis byl zveřejněn na oficiálních internetových stránkách jednoho ze signatářů, senátora Mikea Leeho, informuje agentura Ukrinform.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Joe Biden on-line USA Rusko generální štáb Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Bachmut Oleksandr Kovalenko UNIAN