Harrisová má doma Glock, Walz střílí lépe než republikáni. Nahánějí body na zbraních

Demokratické duo kandidátů do amerických prezidentských voleb nečekaně nahání politické body u zastánců zbraní. Nominantka Kamala Harrisová přiznala, že má zbraň a svěřila se, že jde o slavnou pistoli Glock. Její kandidát na viceprezidenta Tim Walz zase vtipkuje, že střílí lépe než leckterý republikán.

Právo nosit zbraň je pevně zakotveno v americké ústavě. Na sebeobranu se v USA dívají docela jinak než u nás v Evropě. Vzhledem k častým masovým útokům v zemi se ale čím dál častěji hovoří o potenciální regulaci prodeje zbraní, kterou si v USA může koupit prakticky kdokoli.

ČTĚTE TAKÉ: Do volební bitvy v USA zbývá měsíc. Průzkumy jsou neskutečně těsné, Harrisová stráží minináskok

Hodně aktivní byli v tomto ohledu demokraté. I viceprezidentka Kamala Harrisová zbraně kritizovala, vymezovala se především vůči prodeji útočných pušek. Republikáni naopak obecně právo na koupi zbraně podporují.

S blížícími se volbami je ale zřejmé, že i demokraté chtějí na podpoře práva nosit a používat zbraň nahnat politické body. Už v zářijovém rozhovoru viceprezidentka Kamala Harrisová přiznala, že sama má doma zbraň. Dokonce vtipkovala o tom, že by bez váhání zastřelila případného lupiče.

Teď šla demokratická prezidentská kandidátka v rozhovoru pro CBS News ještě dál. Prozradila, že vlastní populární pistoli Glock rakouské výroby. A také řekla, kde už zbraň použila.

„Mám pistoli Glock a mám ji už delší dobu,“ pronesla v rozhovoru pro pořad 60 Minutes moderátorovi Billu Whitakerovi. „Podívej, Bille, mám zkušenosti s vymáháním práva, takže tady to máš.“

Když se zeptal, zda z ní střílela, Harrisová se zasmála. „Samozřejmě, že ano,“ řekla. „Na střelnici. Ano, samozřejmě, že jsem střílela.“

Předhánění na střelnici

Ani její politický pobočník a kandidát na viceprezidenta Tim Walz se ohledně zbraní nedrží zpátky. Podstatnou část života ostatně strávil v armádě, ačkoli byl kritizován za to, že nikdy nezažil ostrý boj.

Minnesotský guvernér Walz uvedl, že k lovu bažantů používá brokovnici. „Znám zbraně. Jsem veterán. Jsem lovec. Střílel jsem lépe než většina republikánů v Kongresu a mám trofeje, které to dokazují,“ řekl Walz ve svém projevu na srpnovém sjezdu demokratů.

„Věřím ve druhý dodatek, ale také věřím, že naší prvořadou povinností je zajistit bezpečnost našich dětí,“ dodal.

Republikán Donald Trump je nadále velkým zastáncem zbraní. A to i přesto, že už letos přežil dva pokusy o atentát střelnou zbraní. Agentura Reuters informovala, že Trump bude v případě svého listopadového zvolení chránit práva na držení zbraní tím, že jmenuje federální soudce, kteří jsou proti novým omezením střelných zbraní.

Také Trumpův viceprezident J. D. Vance zbraň má, zacházet s ní se učil odmalička.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy:
zbraň Tim Walz USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024 J. D. Vance