Zelenskyj za Atlantikem selhal. Mezi americké priority Ukrajina nepatří, uvádí analýza

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při poslední návštěvě Spojených států nedokázal prodat svůj válečný plán a nevzbudil mezi politiky větší zájem. K tomuto závěru dospěla analýza listu The Washington Post. Podle ní Ukrajina nyní nepatří mezi americké priority.

Když navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé USA jako šéf země, která čelí ruské invazi, setkal se s uvítáním hodným filmové hvězdy. Bylo to v prosinci roku 2022. Tehdy se ve Washingtonu natahovaly červené koberce, nešetřilo se úsměvy a americký prezident Joe Biden dával Ukrajině najevo svou naprostou, nehynoucí podporu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj představí „vítězný plán“ spojencům v Evropě. U Bidena pochodil jen napůl

Ty časy jsou už naneštěstí pro Kyjev pryč. Od těch dob navštívil Zelenskyj Spojené státy vícekrát, jeho aura ale začala pomalu vyprchávat. Naposledy odletěl ukrajinský prezident za Atlantik na konci září, aby představil ve Washingtonu svůj „vítězný plán“. Přijetí ale bylo minimálně vlažné.

Ukrajinský prezident si přiletěl pro povolení pálit americkými zbraněmi hluboko do vnitrozemí Ruska. Biden byl ale proti. Stejně tak Zelenskyj nezískal žádné závazky směrem k přijetí do NATO. Jeho vítězný plán – který podle amerických představitelů připomíná spíše soubor ukrajinských požadavků – tak dostal trhliny hned zkraje.

USA ztrácejí zájem

Podle listu The Washington Post to ukazuje, že pro USA je Ukrajina jen jedním z mnoha témat, které jsou v bouřlivém volebním roce na stole.

„Nikdo se nechystá Ukrajinu opustit, ale rozhodně není v první trojici hlavních témat pro USA,“ řekl Mykola Davydjuk, kyjevský politický expert. „Možná je to kvůli nedostatečné přípravě a pochopení toho, čím se USA právě zabývají, ale vypadá to, že byl Zelenskyj o několik schodů níže než při svých předchozích návštěvách,“ doplnil odborník.

Zelenského cesta do Spojených států vyzněla rozpačitě i z hlediska naplánovaných mítinků. Ukrajinský prezident představoval „vítězný plán“ nejen Bidenovi, ale i prezidentským kandidátům – Kamale Harrisové a Donaldu Trumpovi.

Jenže Trump nejdříve řekl, že se setkat nechce. Schůzka se tak nakonec uskutečnila ve spěchu. Trump před ní řekl, že je dobrý přítel Zelenského i Vladimira Putina, což zřejmě ukrajinský prezident slyšet nechtěl. Podle webu CBS News americký exprezident zopakoval, že válku vyřeší „velmi rychle“.

Bílý dům nechce ohrozit Harrisovou

Mítink Zelenského s Harrisovou se sice také nesl v přátelském duchu, žádná důsledná ujištění ale šéf Kyjeva neslyšel. Bílý dům podle listu The Washington Post nepodnikne žádné kroky, které by mohly být nepopulární, aby neohrozil kampaň Kamaly Harrisové.

„Cesta, kterou ukrajinští představitelé považovali za klíčovou příležitost pro Zelenského, aby Spojeným státům vysvětlil, jak mají Ukrajinu podporovat i nadále, ve Washingtonu nenašla odezvu,“ uvádí analýza.

Úpadek západní pozornosti pochopitelně Ukrajinu netěší. Podle tamních zákonodárců by země dokázala Rusko skutečně odrazit, pokud by dostala od Západu potřebnou pomoc. Na té se ale spojenecká aliance nedokáže shodnout.

„V roce 2023 byly velké naděje, ale v roce 2024 je spousta zklamání a není jasné, co bude dál,“ řekl Oleksij Gončarenko, poslanec ukrajinské opoziční strany Evropská solidarita.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Tagy: