ZOH: Zdráhalová kvůli zranění skončila předčasně, nejlepším českým běžkařem Knop

Olympiáda má za sebou svůj předposlední den. Od půl třetí ráno šel do akce český čtyřbob, který skončil na 22. místě. Ve tři hodiny měli zabojovat ve sjezdovém lyžování Jan Zabystřan, Kryštof Krýzl, Tereza Nová a Elese Sommerová. Kvůli počasí byl však závod přeložen na závěrečný den her. Reprezentanti v běhu Adam Fellner a Petr Knop vyrazili kvůli počasí pouze na 30kilometrovou trať, závod byl o hodinu odložen. Lépe si vedl Knop. Naopak Michal Novák se maratonu ze zdravotních důvodů neúčastnil. Do závodu s hromadným startem pak nenastoupila rychlobruslařka Nikola Zdráhalová, zranila se při tréninku. Slovenští hokejisté získali historický bronz.

Český pilot Dominik Dvořák s brzdařem Jakubem Noskem obsadili ve dvojbobech patnácté místo. Teď k nim přistoupil Jan Šindelář a Dominik Záleský a znovu byl jejich cílem útok na první desítku. Českým bobistům však vstup do olympijské soutěže příliš nevyšel a skončili na 22. místě z 28. V závěrečný den olympiády budou bojovat o to, aby mohli absolvovat finálové čtvrté kolo.

Ve sjezdovém lyžování je s pěti zlatými nejúspěšnější zemí Švýcarsko a v závěrečném paralelním slalomu smíšených týmů může zopakovat triumf z Pchjongčchangu, kde měla tato disciplína premiéru. Na programu byl závod uveden v sobotu od 3:00, kvůli počasí však organizátoři rozhodli o jeho přeložení na závěrečný den her. Česká čtveřice Tereza Nová, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan bude od 2:00 v neděli v prvním kole čelit Francii.

Na české reprezentanty v běhu na lyžích čekala namísto závodu na 50 kilometrů s hromadným startem pouze 30kilometrová trať. Kvůli mrazu a větru organizátoři rozhodli o změně délky i startu. Na trať vyrazili Adam Fellner a Petr Knop o hodinu později, tedy v 8:00. Knop se umístil na 37. místě, Fellner o pět příček níže. Závodník Michal Novák nakonec do závodu ze zdravotních důvodů nenastoupil.

Závod s hromadným startem měl čekat také rychlobruslařky. Martina Sáblíková nabídku startu odmítla, o postup do šestnáctičlenného finále tak měla od 8:00 usilovat jen Nikola Zdráhalová. Ta však ze zdravotních důvodů do závodu nenastoupila, protože se zranila při tréninku.

V hokeji se rozhodlo o držitelích bronzových medailí. Utkali se o ně Slováci se Švédskem a naši východní sousedé nakonec cenný kov dokázali urvat po výhře 4:0. Jde o vůbec první olympijské medaile, které Slováci získali v hokeji.

Tagy:
Olympijské hry hokej Nikola Zdráhalová běžec rychlobruslení ZOH 2022 Dominik Záleský Jakub Nosek Dominik Dvořák Michal Novák Petr Knop Adam Fellner Zimní olympijské hry 2022