Zbytečná oprava před nádražím v Brně? Měla omezit provoz aut, místním nepomohla

Nový pěší prostor před brněnským nádražím způsobuje problémy.

Nebezpečný přechod před brněnským nádraží

Mělo se jednat o zvelebení prostoru před historickou budovou hlavního nádraží v Brně. Tamní magistrát sliboval snazší přístup k vlakům a tramvajím a zároveň omezení provozu aut. Zdaleka ne každý ale rekonstrukci považuje za povedenou. Další investice spojené s úpravami však město neplánuje, jelikož připravuje rozsáhlejší projekt.

Investice v centru Brna za 16 milionů korun obsahovala částečné odstranění zábradlí, nový povrch a nové dopravní značení, které mělo snížit počet aut projíždějících kolem nástupiště městské dopravy. „Cílem úpravy bylo prostor více zpřístupnit chodcům. Z toho důvodu byla odstraněna část zábradlí a rozšířila se pěší zóna,“ ozřejmil Roman Burián, vedoucí tiskového oddělení brněnského městského.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cesta dítěte do školy jako noční můra. Rodičům nyní může pomoct aplikace

Podle místních přednádražní prostor po rekonstrukci sice vypadá hezky, ale svůj praktický účel prý neplní. „Mně se to zdá úplně stejné jako předtím, nic se nezměnilo. Ohledně provozu to ničemu nepomohlo,“ reagoval jeden z obyvatel. Podle jiných je prostor nyní dokonce nebezpečnější.

Problémy si uvědomuje i samo vedení jihomoravské metropole. „Očekávání byla skutečně větší. Počítalo se s tím, že aut bude jezdit méně, než kolik jich projede nyní,“ přiblížil původní plány Burián. Právě proto bude v dohledné době město zpřísňovat pravidla vjezdu do zmíněné pěší zóny, jež přiléhá k nástupnímu ostrůvku.

V plánu je podle mluvčího především intenzivnější kontrola s využitím kamerového systému. Nový režim má být nainstalován nejspíše v polovině příštího roku. K dalším výrazným investicím v těchto prostorách v dohledné době pravděpodobně nedojde. Magistrát má totiž na stole jiný projekt za několik miliard, a to zcela novou podobu hlavního nádraží.

Tagy: