Slavný atlet Pistorius byl propuštěn z vězení. Jsi terčem podsvětí, varuje ho policie

Oscar Pistorius

Pistorius bude propuštěn z vězení

Šestinásobný paralympijský vítěz Oscar Pistorius byl v pátek podmínečně propuštěn z vězení, kde si od roku 2014 odpykával trest za vraždu přítelkyně, informovala bez dalších podrobností vězeňská služba Jihoafrické republiky. Za mřížemi strávil celkem 3 108 dní. Britská média ale upozorňují, že si Pistorius bude muset hlídat své okolí, protože má stále mnoho nepřátel.

Sedmatřicetiletý Pistorius se na svobodu dostal necelých 11 let poté, co na svátek sv. Valentýna v roce 2013 skrze dveře koupelny několikrát střelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Dalších pět let ale bude pod dohledem probačního úřadu a nebude smět opustit oblast Pretorie. Nadále bude muset navštěvovat program na zvládání vzteku a další program věnující se boji proti násilí na ženách. Navíc se bude muset zapojit do veřejně prospěšných prací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tomáš Řepka oslavil padesátiny. Prozradil plány do budoucna a zavzpomínal na vězení

Klid ale Pistorius zřejmě mít nebude. Jak informoval britský web Sky News, policie ho varovala, že bude navždy terčem podsvětí. „Ve věznici měl určitou ochranu, tucet vězňů, které považoval za důvěrné přátele, a zvláštní opatření zajišťující jeho bezpečnost. Nyní bude muset čelit hrozbám smrti bez nich,“ uvedl britský web.

Bývalý olympionik se bude muset spoléhat na ochranu svého strýce Arnolda, který ho má ubytovat ve svém třípatrovém sídle za dva miliony liber (přes 57 milionů korun) na pretorijském předměstí Waterkloof. Arnold najal ochranku se psy a kolem domu nechal instalovat žiletkový drát a elektrické ploty.

Výhrůžky bere velmi vážně. Po deseti letech je rozhořčení veřejnosti nad zabitím Steenkampové stále vysoké. Již během soudního procesu v roce 2014 se k němu přihlásily dvě známé postavy z podsvětí. Jeden z nich, Marc Batchelor, bývalý profesionální fotbalista, ho zastrašoval z galerie poté, co mezi nimi vypukl spor. O pět let později byl Batchelor zastřelen při gangsterském útoku. Druhou pochybnou postavou, která Pistoriuse během procesu zneklidňovala, byl přiznaný nájemný vrah a známá tvář podsvětí Mikey Schultz. Po celou dobu procesu upíral na Pistoriuse zastrašující pohled.

„Je všeobecně známo, že Oscar byl kvůli vraždě Reevy velkým terčem ještě předtím, než nastoupil do vězení, a tito nepřátelé nezmizeli,“ upozornil nejmenovaný přítel otce Reevy Steenkampové. Dodal, že od chvíle, kdy byla Reeva zavražděna, chtěl její otec jen to, aby se Pistorius přiznal. „Pak by to on a jeho žena June mohli uzavřít a vyrovnat se s tím. Jediné, co chtěl, bylo slyšet pravdu. Oscar mu ale pravdu nechtěl říct, dokud byl chráněný za mřížemi. Ale teď, když se vrací do skutečného světa, by se mohl nechat ‚přesvědčit‘, aby ji řekl,“ dodal.

Na možné nebezpečí upozornil také bývalý ředitel chlapecké střední školy v Pretorii Bill Schroder, který Pistoriuse čtyřikrát navštívil ve věznici Atteridgeville. Podle něj se podmínečného propuštění obává. „Mluvil o svých obavách z toho, jak se k němu bude chovat veřejnost, až bude venku, protože ví, že má ty, kteří ho podporují, ale ví, že je mnoho dalších, kteří ho nepodporují. Bojí se o svou bezpečnost a o to, že ho někdo napadne, když se jen projde po obchodech nebo půjde do baru,“ popsal Schroder.

Pistorius byl původně odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, ale odvolací soud překvalifikoval jeho čin na vraždu a poslal atleta za mříže na šest let. Na nátlak prokuratury mu v listopadu 2017 odvolací soud trest zvýšil na 13 let a 5 měsíců.

S žádostí o propuštění uspěl Pistorius na druhý pokus. V březnu byla zamítnuta kvůli tomu, že si neodpykal potřebné minimum z trestu. Podle nejvyššího ústavního soudu ale šlo o chybu, která vznikla tím, že kvůli sérii odvolání nebylo jasné, kdy atlet bude mít nárok na podmínečné propuštění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Santa rozlomil kladivem dveře, drogoví dealeři radost neměli. Policejní akci natočila kamera

Tagy:
policie vražda Jihoafrická republika věznice Oscar Pistorius Reeva Steenkampová Pretoria