Osekání valorizací? Vláda hledá skupinu, co se dokáže nejméně bránit, míní ekonom

Ekonom a emeritní rektor VŠE Richard Hindls

K věci 17.7.2023

Vláda se zamýšlenými úpravami valorizací důchodů v příštím roce hledá skupinu, která se dokáže nejméně bránit, domnívá se ekonom a emeritní rektor VŠE Richard Hindls. Zbrzďování výdajů je prý vítané, přístup k seniorům by však měl být citlivější, uvedl akademik v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Změny v důchodovém systému podle něj mohou podrývat důvěru mladších lidí v jeho fungování.

Důvodem, proč se dělají jednotlivé úpravy před hlavní změnou celého důchodového systému, je přístup předchozích vlád, domnívá se Hindls. „Pokud jde o ‚salámovou metodu‘, možná je to důsledek toho, jak se reforma dlouhá léta neřešila. Možná se současný establishment obává nějakého radikálnějšího řešení, respektive ho možná nemá připravený. Proto jde zatím po  jednodušších věcech,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zpomalení valorizací penzí a zpřísnění důchodů před finále. Debata trvala 8 hodin

Současná situace okolo důchodů je podle emeritního rektora komplikovaná: „Kdyby nebyla demografická situace tak nepříznivá, kdyby nebylo téměř 2,5 milionu seniorů a dalšího půl milionu těch, kdo pobírají invalidní a vdovecké důchody, možná by to ‚tak nekřičelo‘. Ale kombinace faktorů – vysoká míra inflace, tedy tah na řádnou i mimořádnou valorizaci a zhoršující se demografická struktura – vede k tomu, že se hledá výdajově nejvýznamnější položka. A buďme upřímní, také se hledá segment společnosti, který se dokáže nejméně bránit.“

Částka, kterou státnímu rozpočtu ušetřilo omezení mimořádných červnových valorizací, je prý významná. „Každé další zbrzdění je velmi vítanou položkou. Řekl bych ale, že vzhledem k seniornímu věku lidí, kteří se o sebe nedokážou postarat a jsou odkázáni na pomoc státu, měl by být přístup trochu citlivější,“ doplnil. Oprávněnost vládního kroku ve snížení valorizace hodnotit prý nechce, rozhodnutí spočívá na Ústavním soudu.

Lidé potřebují důvěru v systém

Téma důchodové reformy podle Hindlse není jen o vyčíslování částek a množství lidí v daných věkových skupinách, ale také o důvěře v systém samotný. „Tyto věci by měly probíhat v určitém konsensu, což se bohužel zatím neděje. Zažili jsme tu podivnou věc, kdy hlasem jednoho nebo dvou přeběhlíků byla v roce 2013 prosazena důchodová reforma. Následující establishment ta opatření zrušil a uvedl věc do původního stavu. Lidé potřebují určitou důvěru,“ doplnil.

Tuto potřebnou důvěru prý podrývá „neustálé ostřelování“ systému ze strany opozice i koalice. Kvůli tomu podle ekonoma mladí lidé do systému nevstupují anebo vstupují jiným způsobem, než by měli. Současná vláda by proto prý měla zejména zajistit stabilitu systému a nevystavovat jej přestřelkám a excesům.

Více o Hindlsově pohledu na vhodnou výši valorizací, věk odchodu do důchodu či vlivu epidemie koronaviru na důchodový systém se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
důchodová reforma důchody valorizace důchodů valorizace starobní důchod Richard Hindls