Ošemetný případ tenistky Halepové. Kdyby byla z USA, nikdo doping neřeší, zní z Rumunska

Cítím se podvedená a zmatená, budu bojovat až do konce, nikdy jsem vědomě neužila žádnou zakázanou látku, dříve či později vyjde pravda najevo. Takto reagovala bývalá světová jednička Simona Halepová na zprávu, že má kvůli pozitivnímu dopingovému testu dočasně pozastavenou činnost. Tenistka se nedivila sama. Na nohou je s trochou přehánění i celé její rodné Rumunsko. Například tamní legenda Ilie Nastase mluví o diskriminaci.

Čím měla Halepová hřešit? Jako pozitivní jí během letošního US Open vyšel test na látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek s názvem Roxadustat. A ta je zapsaná na seznamu Světové antidopingové agentury (WADA). Od newyorského grandslamu sice neodehrála jediný zápas, ale ne proto, že by se ihned dozvěděla o svém dopingovém škraloupu.

V polovině září se totiž podrobila operaci nosu, díky které chtěla vítězka Wimbledonu i Roland Garros utnout přetrvávající potíže s dýcháním. Kvůli tomu předčasně ukončila sezonu, hodlala se pečlivě připravit na tu následující. Ale jestli do ní bude moct vstoupit, není aktuálně jasné. Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu jí předběžně pozastavila činnost.

Nulová šance, že látku užila účelově

Pro samotnou Halepovou byla zpráva „největším šokem jejího života“. V Rumunsku se po závažném zjištění dočkala hromadného zastání. Málokdo věří tomu, že by si probíhající skandál jejich hrdinka – která je vzorem pro tisíce a tisíce dětí – zasloužila. „Neumím si vůbec představit, že by Simona něco takového udělala. Její brilantní kariéra je založena čistě na tvrdé práci. Možnost dopingu u ní vylučuji,“ uvedl šéf rumunského tenisového svazu George Cosac.

Podobně je na tom i 76letý Ilie Nastase. Bývalý tenista, stejně jako Halepová někdejší vládce žebříčku. Podle něj je celá kauza výsledkem diskriminace kvůli národnosti. „Nemůžu o tom moc mluvit, protože neznám detaily. Na to může dát odpověď jen Simona. Na druhou stranu, kdyby Simona byla Američanka, tak se tohle vůbec nepublikuje. Vůbec nic by se nedělo. Vím ze zdrojů ze světového tenisu o případech dvou tenistek, o kterých se vůbec nepsalo, ačkoliv byly v podobné situaci,“ konstatoval tenisový velikán 70. let minulého století.

Ještě podotkl, že kdyby se jména dotyčných objevila v médiích, okamžitě by se od nich odklonili sponzoři. Zmiňovaný Cosac dodal, že hráčky dobře ví, jak pečlivě jsou kontrolovány a riskovat se nevyplácí. Může jít klidně o 20 dopingových testů ročně, přičemž příslušní lidé mohou na dveře profesionálek zaťukat, ať jsou zrovna kdekoliv na světě. Proto neustále musí hlásit svoji polohu.

Se slovy podpory přišel aktuální kouč Patrick Mouratoglou i bývalý trenér Darren Cahill, který v prohlášení uvedl: „Je nulová šance, že by Simona vědomě a účelově užila zakázanou látku. Neexistuje.“

Podle Světového antidopingového kodexu hrozí Halepové za užití látky typu Roxadustat až čtyřletý trest. Takovýto maximální distanc by v jejích 31 letech mohl znamenat konec kariéry.

Nejmedializovanější případ dopingu ve světě tenisu má na svědomí Maria Šarapovová. Ruská megastar sama světu v roce 2016 oznámila, že na Australian Open neprošla dopingovou zkouškou. Roky užívala látku meldonium, přičemž se nepodívala, že list zakázaných substancí byl aktualizován a právě meldonium na něm nově figurovalo. Po zásahu Mezinárodní sportovní arbitráže si odpykala „pouze“ 15měsíční distanc.

Tagy:
Rumunsko tenis Maria Šarapovová doping US Open tenista USA sport Simona Halepová Světová antidopingová agentura tenis Ilie Nastase Roxadustat zakázaná látka George Cosac Ilie Năstase