OSN odsoudila ruskou anexi části Ukrajiny. Proti hlasovalo Rusko a čtyři další země

Stálý zástupce Ukrajiny při OSN Sergej Kyslycja hovoří během zvláštního zasedání Valného shromáždění OSN 10. října 2022 v New Yorku.

Ukrajinci se mohou těšit z dodávky nových zbraní od západních spojenců. Země mimo jiné obdržela další čtyři kusy obávaných raketometů HIMARS. Na Twitteru to potvrdil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Zároveň prohlásil, že Rusy na frontě čekají zlé časy. Ukrajinská armáda také odrazila ruské útoky vedené proti městu Bachmut. Mezitím OSN odsoudila nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea.

Na Valném shromáždění OSN ve středu 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Moskva uspořádala hlasování o připojení Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Chersonské oblasti a Záporožské oblasti k Rusku. Na základě výsledků území připojila k Rusku. Kyjev i Západ hlasování i anexi neuznávají.

Spojené státy dodaly na Ukrajinu další čtyři kusy obávaných raketometů HIMARS. Svou radost z dodávky neskrýval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Čas HIMARS. Dobré období pro Ukrajince a špatné pro okupanty,“ napsal na Twitter.

Reznikov rovněž potvrdil dodávku prvního systému protivzdušné obrany IRIS-T SLM z Německa. Kyjev vyzval i další západní státy k dodávkám podobných protivzdušných systémů, a to obzvlášť po pondělní a úterní vlně raketových útoků ruské armády, zníž se země stále vzpamatovává.

Rusko vypálilo jen za pondělí na ukrajinská města nejméně 83 střel. Podle posledních informací si údery vyžádaly celkem 19 obětí, přes sto lidí bylo zraněno. Útoky pokračovaly i v úterý. Objevují se zprávy také o středečním ruském ostřelování.

Ukrajinská armáda také odrazila ruské útoky vedené u sedmi obcí, a to včetně velké operace okupantů proti městu Bachmut, který se nachází v centrální části Donbasu. Úspěch obránců na bojišti ohlásil ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

Tagy: