Ostrá hádka ve studiu o umístění Romů z Ukrajiny: Vykonávání potřeby na koberce i rasismus

Starosta Vyškova Karel Jurka (vlevo) a předseda strany Roma Luma Marco Cavali.

360° (506)

Téma romských uprchlíků nadále silně hýbe českou společností. Některá města se ohrazují, že Romy z Ukrajiny ubytovat nechtějí. Jedním z nich je například Vyškov. Jeho starosta Karel Jurka se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dohadoval s předsedou strany Roma Luma Marcem Cavalim o tom, zda jsou tito lidé problémoví, nebo ne. Padala slova o vykonávání potřeby na kobercích i o rasismu a předsudcích.

Představitelé Vyškova již ministru vnitra Vítu Rakušanovi poslali dopis, v němž uvádí, proč by romští uprchlíci neměli být ubytováni v jejich městě. Zdůrazňují, že lokalita, v níž by mělo zhruba 40 Romů bydlet, k tomu není vhodná. „S romskou komunitou uprchlíků pracujeme, nyní máme 23 lidí. Je s nimi ale obtížná práce. Kdybyste to sídliště znali a věděli, jak se o něj místní hezky starají... navíc je to blízko školky a rodiče nám píšou petice,“ vysvětlil Jurka.

Cavali však nesouhlasí. „S ukrajinskými Romy máme bohatou zkušenost, komunikujeme s nimi, co chtějí. Problém představuje odstranění fobie. Když Češi vidí Romy, tak se bojí, že jsou nepřizpůsobiví,“ reagoval. To starosta přiznal.

„Částečně to fobie je. My však nic neodhadujeme, zažíváme to na vlastní kůži. Například, když k nám 23 ukrajinských Romů přijelo, tak jsme je ubytovali v luxusním hotelu. Svou potřebu vykonávali na chodbách, na kobercích a na zdi. To jsme je již odnaučili, ale do této klidové lokality je odmítáme,“ prohlásil.

Slova o vykonávání potřeby však Cavali popřel. „Nevěřím, že je to takový extrém, aby vykonávali potřebu na chodbách. Problémem je, že když se Romové přivezou, tak by měli být nasazeni romští koordinátoři, kteří by s nimi pracovali. Problém je v přípravě a komunikaci,“ mínil.

Strach z neznámého

Starosta následně uvedl, že spolupracuje s organizací Romodrom. „Říkají nám, že nejsme rasisté, jen máme strach z neznámého. Musíme je naučit hygieně, řeči a až následně je směřovat do společnosti,“ podotkl. S tím však Cavali opět nesouhlasil.

„Vy ty lidi neznáte a už dopředu je označujete s tím, že budou dělat problémy a nebudou mít hygienické návyky. Tak to nejde, tohle vytváří společnost a je to špatně. Když k nim budeme přistupovat jako k nepřizpůsobivým, tak to ve společnosti nebude fungovat,“ zdůraznil.

Jurka následně doplnil, že romským uprchlíkům by se určitě dalo pomoci. „Vyškov však má už 23 uprchlíků a jsme na limitu fungování. Jako starosta se bojím o naše občany a musím je bránit,“ pokračoval. „Říkáte, že romští uprchlíci jsou jiní, to ale není pravda. Nemají jiné návyky, jen strach. Bojí se, že svou rodinu, která má třeba 30 členů, už neuvidí,“ reagoval předseda strany Roma Luma.

Na otázku, zda mají Češi předsudky a jsou rasisté, odpověděl jedním slovem: „Ano.“ To se však vůbec nelíbilo starostovi Vyškova. „Nesouhlasím. Nebojíme se malých dětí, vidíme to na vlastní oči. Rizika jsme zdůvodnili a není fér o někom říkat, že je rasista,“ zdůraznil. Doplnl, že s některými uprchlíky ve Vyškově již mluvil.

„Říkali, že zde chtějí žít. Chtěli znát sociální dávky a jejich výši. To, co nyní poslouchám, je jako z jiného světa,“ uzavřel. Starosta dodal, že nedopustí, aby se ve Vyškově opakovala situace z Brna, kde uprchlíci zůstávají v centru města a odmítají přemístění na ubytovny.

Tagy: