Romské uprchlíky u nás nechceme, bouří se maloměsta. Kde mají vzniknout nové ubytovny?

V některých městech ukrajinské Romy nechtějí a uvádí důvody.

Jak to bude dál s ukrajinskými Romy

Slova ministra vnitra o tom, že Česko hledá, kam umístit početné skupiny romských uprchlíků z Ukrajiny, vyvolala obavy v některých městech. Ministerstvo momentálně jedná s krajskými úřady o vzniku nových ubytovacích zařízení. Konkrétní místa ale nezveřejnilo. Některé obce i tak už odeslaly na vnitro dopis s důvody, proč u nich Romy nechtějí. Patří mezi ně například město Vyškov.

Po událostech z Prahy a Brna se menší města obávají, že by i k nim mohli zavítat ukrajinští Romové. Ministerstvo vnitra hledá nové lokality. Jedním z míst, kde by mohli najít Romové střechu nad hlavou, by mohl být Vyškov.

Bývalá ubytovna stojí na sídlišti na okraji města a je v současnosti prázdná. Názory lidí na celou situaci se různí. Někteří se ubytování romských uprchlíků nebrání. Negativních reakcí je však více. „Já bych to taky u svého města nebo ve svém městě nechtěl,“ uvedl oslovený muž. Další souhlasí. Pokud by se do města nastěhovala tato komunita, lidé by prý šťastní nebyli. Ne říká i samotné město a jeho vedení.

„Zasedal krizový štáb, jehož členové se jednomyslně shodli na nevhodnosti dané lokality. Ve velmi klidné části města se silně zastoupenou seniorskou populací. Blízko stojí také mateřská a základní škola,“ uvedl mluvčí Vyškova Michal Kočí.

Výsledkem krizového štábu je otevřený dopis ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). V něm stojí důvody, proč si radnice romskou ubytovnu ve městě nepřeje. „Především nedůvěra ukrajinských Romů vůči autoritám, se kterými nekomunikují, vysoká nemocnost vyplývající ze zanedbané zdravotní péče a špatných hygienických návyků, jejich většinová negramotnost, výrazná mobilita a snaha sestěhovávat se,“ stojí v dokumentu.

Brno už jednu ubytovnu uzavřelo

Ministerstvo vnitra jedná s jednotlivými kraji. Jedno centrum by na jihu Moravy vzniknout mělo, konkrétnější informace ale zatím nesdělilo. „Počty se zvyšují. Nabídli jsme nějaké nemovitosti, které z větší části nebyly krajskými autoritami schváleny. Důvodem bylo, že to není v dané lokalitě vhodné,“ vysvětlil Rakušan.

Specifičtější není ani Jihomoravský kraj. Zda nouzové bydlení ve Vyškově vznikne, v tuto chvíli není jasné. Naopak provizorní ubytovnu uzavřelo ve čtvrtek Brno. Podle starosty Židenic to od začátku nebyl dobrý nápad. „Jejich děti se přibližují, dotýkají se kolemjdoucích, to je pro nás nestandardní. Ten objekt není ideální. Věřím tomu, že město najde jiné řešení,“ uzavřel Aleš Mrázek.

Tagy: