Tisíce pracovníků uprchly, další se rvou s policií. Největší továrnou na iPhony otřásá chaos

Zaměstnanci továrny iPhone v Číně se bouří

V největší továrně na iphony to vře

Budou iPhony? To je s blížícími se Vánoci poměrně častá otázka. V největší světové továrně na tyto chytré telefony, která se nachází v Číně, to totiž vře. Sociální sítě jsou plné obrázků ze střetů zaměstnanců s policií. Důvodem jsou nejen tvrdé proticovidové restrikce ale i opožděné výplaty prémií.

Z továrny na iPhony v čínském městě Čeng-čou pochází neuvěřitelné záběry, na nichž se zaměstnanci střetávají s policisty. V zařízení pracuje 200 tisíc lidí, na něž má politika nulové tolerance vůči covidu zásadní dopady. Frustrovaní zaměstnanci nemají peníze, výplaty prémií se opožďují a protesty vyostřují.

Uvnitř továrny se nachází i ubytovny zaměstnanců, pošty a sportoviště. Uzavřít areál i s dělníky uvnitř třeba kvůli jedinému případu covidu hrozí prakticky neustále. Začátkem listopadu proto z továrny ze strachu uprchly desetitisíce lidí. Úřady je nahrazují vesničany a komunistickými funkcionáři. To vzbuzuje otázky, zda bude iPhonů na vánočním trhu dostatek. Továrna totiž vyrábí až 70 procent celosvětové produkce.

Problémy se nemusí týkat jen iPhonů

„Jakékoliv problémy ve výrobě v tuto chvíli již letošní Vánoce neovlivní, protože obchodníci mají na Vánoce nakoupeno, zboží objednáno a většinou ho mají již na skladech nebo na cestě,“ uklidňuje zákazníky výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Čína se však v posledních dnech potýká s největším množstvím pozitivně testovaných za celou dobu pandemie. Ve středu jich bylo téměř 31 500. Úřady proto zavedly další opatření. Podle expertů ale fungovat nebudou. „Musíte nechat virus kolovat a vybudovat si určitou přirozenou imunitu a zároveň vakcínou chránit zranitelné,“ míní výzkumnice infekčních nemocí Annelies Wilder-Smithová.

Rozšiřující se nákaza tak vzbuzuje obavy investorů o čínskou ekonomiku. „Pakliže by protesty trvaly, tak by se mohlo jednat o problémy po novém roce s dodávkami, který by přicházely se zpožděním,“ dodal Vetyška. A nejde jen o iPhony. Čínské covidové restrikce by mohly mít vliv nejen na čínskou, ale i světovou ekonomiku.

Tagy: