Mrtví dravci i lišky: Otrávená návnada na Klatovsku má několik obětí

Tři káně lesní a dvě lišky – celkem pět uhynulých zvířat si může na seznam obětí přidat zatím neznámý travič na Klatovsku. Případem se zabývá policie. Právě západní Čechy se spolu s jižní Moravou řadí co do otrav dravců mezi nejproblémovější oblasti v republice.

Oběti traviče se policistům z oddělené hospodářské kriminality podařilo najít i díky psovodce České společnosti ornitologické Kláře Hlubocké. „Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení,“ popisuje působení jedu Hlubocká.

Speciálně vycvičený Chesapeake Bay retrívr Victory pod vedením své psovodky dovedl kriminalisty až k otrávené návnadě, kterou bylo maso umístěné na balíku slámy. Na místě pak objevili i kostru krkavce včetně mrtvého hmyzu v okolí, což podle České společnosti ornitologické (ČSO) rovněž ukazuje na otravu karbofuranem. Jedná se o první zaznamenaný případ otrav v letošním roce. Od začátku fungování speciální psí jednotky ornitologové zdokumentovali a předali policii 104 případů otrav, které měly za následek uhynutí téměř pětiset dravců a dalších zvířat.

Posila pomůže, ale nestačí

Zatímco pes Victory pracuje „na plný úvazek“, fenka Irbis stejného plemene, kterou si Klára Hlubocká pořídila před rokem a půl, je zatím ve výcviku. „Irbis prozatím pracuje cvičně, ale vede si skvěle, takže se už brzy zapojí do vyhledávání a naplno posílí psí jednotku. Tahle disciplína je velmi nebezpečná a nelze riskovat její zdraví, dokud si nebudu stoprocentně jistá, že ví, jak má postupovat, a například něco neolízne,“ popisuje Hlubocká úskalí práce, která mladou fenku čeká. Výcvik trvá zhruba dva roky, ke stoprocentním výsledkům je pak potřeba ještě další rok v terénu.

Irbis je vítanou posilou, s Victorym ale na všechno nestačí. „Na celou republiku máme pouze jednu psovodku. Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením. Pokud k trávení dojde v našem okolí a máme informace, které by mohly k usvědčení traviče pomoci, podejme svědectví. A pomoct lze také jasným postojem v rodině i mezi přáteli, že trávení je naprosto neakceptovatelné. Nejbližší rodina a přátelé traviče totiž často o jeho počínání vědí. V takovém případě zkrátka není možné trávení jen tiše tolerovat,“ upozorňuje Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO.

Jak pomoci bezpečně?

V případě, že se chcete aktivně zapojit do pomoci související s vyhledáváním otrávených návnad a jejich obětí, je potřeba postupovat velmi opatrně. Karbofuran je toxický nejen pro zvířata, ale i pro člověka, a je proto důležité se vyvarovat kontaktu s ním nebo potenciálně otrávenou návnadou. I pro tyto případy vydala Česká společnost ornitologickou příručku Ptačí kriminalita, která je volně ke stažení.

Chcete se do pomoci při pátrání zapojit i se svými psy? Zkušená psovodka Klára Hlubocká to rozhodně nedoporučuje. „Je to velmi nebezpečné. Musel by to být člověk, který opravdu hodně dobře umí se psy pracovat a povede hodně dobře výcvik, protože stačí jedno jediné olíznutí návnady a může dojít k otravě, v nejhorším případě k úhynu. Takže takové to nadšení ‚já mám doma šikovného pejska, chtěl/a bych vám pomáhat‘ je strašně hezká věc, ale musel by tomu předcházet opravdu dobrý výcvik, aby to fungovalo,“ zdůvodňuje Klára Hlubocká.

ČSO radí: Jak poznat otravu karbofuranem?

  • víc mrtvých zvířat pohromadě (dravci, krkavcovití, šelmy – dva a víc jedinců v okruhu 300 m),
  • podezřelá návnada (maso, vnitřnosti, vejce – zejména s viditelným fialovým zbarvením nebo posypané práškem či potřené béžovou emulzí),
  • mrtvé zvíře poblíž návnady, mrtvý hmyz na uhynulém zvířeti či návnadě, mrtvé zvíře v typické pozici (ptáci: křečovitě sevřené pařáty, roztažená nebo poloroztažená křídla; šelmy: leží na boku, natažené nohy, otevřená tlama, někdy hlava zvrácená dozadu),
  • mrtvá zvířata na otevřeném prostranství (nejsou pod elektrickým sloupem ani poblíž trati či silnice).

Co dělat v případě nálezu?

  • na nic nesahat, zabránit přístupu dalších osob i zvířat,
  • volat ČSO, i když chcete nález jen konzultovat (Klára Hlubocká 606 412 422 – i SMS, případně Zdeněk Vermouzek 773 380 285),
  • volat i v případě, že jste nález ohlásili někomu jinému (policii, ČIŽP, správě CHKO, …),
  • POZOR! Karbofuran je velmi nebezpečný jed.

Tagy:
pes otravy dravci okres Klatovy Česká společnost ornitologická