Papež se drží stranou, aby mohl být spojka ve vyjednávání o válce, míní vojenský kaplan

Papež František

Interview (415)

Ačkoliv válka na Ukrajině trvá už téměř dva měsíce, mezi Ruskem a Ukrajinou se stále nepodařilo najít dialog, který by vedl ke konci bojů. Většina států se navíc jasně vymezila, na jaké straně konfliktu stojí. I proto by mohl být potenciálním prostředníkem při dalších snahách o mír papež František. Podle Tomáše Holuba, vojenského kaplana a biskupa Plzeňské diecéze, se i proto hlava Vatikánu snaží držet stranou, sdělil v pořadu Interview. Papeže například opakovaně pozval na Ukrajinu prezident Zelenskij, hlava církve ale zatím na místo konfliktu neodcestovala.

„Papež se vždycky drží trochu stranou s nějakým jasným odsouzením právě proto, aby byl tím, kdo může spojovat i při nějakých vyjednáváních,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský kaplan a biskup Plzeňské diecéze Tomáš Holub.

To však neplatí o státním sekretářovi Vatikánu. „Pietro Parolin se naopak vyjádřil jasně na podporu Ukrajiny, řekl bych mnohem víc politicky,“ dodal Holub. Papež tak podle něj zůstává mnohem více na úrovni duchovní.

Papež František by tak mohl být spojkou mezi ruský prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. „Je to právě proto, aby tam byla šance nabídnout určitý dialog, jestliže by byla naděje,“ dodal kaplan.

Nelze však říci, že by papež ruskou invazi na Ukrajinu ignoroval. Na začátku dubna v jednom z projevů ruského prezidenta Putina nepřímo označil za potentáta v zajetí nacionalistických zájmů, který podněcuje konflikty.

„Z východu Evropy, ze země, kde vychází slunce, se teď rozšířily temné stíny války. Mysleli jsme si, že invaze do jiných zemí, divoké pouliční boje a atomové hrozby jsou ponurými vzpomínkami na vzdálenou minulost,“ řekl papež v jednom z projevů. „Avšak ledové větry války, které přináší jen smrt, zkázu a nenávist, se mocně opřely do životů mnoha lidí a zasáhly nás všechny,“ dodal.

V Rusku je však církev s politikou propojená znatelně více. „Na ruské straně je to velmi smutná role pravoslavné církve, která hraje v náboženství roli sluhy politiky, což je šílené. Bohužel z historie víme, že toto riziko existuje,“ připomněl v pořadu Interview Holub.

Tagy:
válka Vladimir Putin Vatikán církev Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Papež František ruská invaze na Ukrajinu Diecéze plzeňská Pietro Parolin