Potopení křižníku Moskva? Neuvěřitelná hloupost Ruska, míní vojenský analytik

Moskva byl raketový křižník ruského námořnictva a vedoucí loď třídy projektu 1164 Atlant

Rozhovor s expertem Lukášem Visingrem

Nejdůležitější loď ruské Černomořské flotily Moskva šla ke dnu. Kreml to potvrdil s tím, že na křižníku vypukl požár, Ukrajinci však oponují, že ji zničili oni. Ke druhé variantě se přiklání i vojenský analytik Lukáš Visingr, který ve vysílání CNN Prima NEWS poznamenal, že Rusko možnost zničení klíčového plovoucího kolosu prakticky samo nepříteli nabídlo.

Ruská strana přiznala, že loď Moskva už není mezi „živými“. Zároveň ale přidala tvrzení, že za potopení křižníku může nehoda, nikoliv ukrajinské protilodní střely Neptun. Tomu, že by pravdu měl agresor, nepřipisuje Lukáš Visingr příliš šancí.

„Ukrajinská verze se zdá být pravděpodobnější. Zprávy se objevily už ve středu večer. Kdyby šlo o nehodu, je dost nepravděpodobné, že by o ní Ukrajinci věděli dřív, než ji Rusové oznámili. Moskvu podle všeho skutečně zasáhli,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS vojenský analytik.

Posádka křižníku byla podle ruského ministerstva obrany evakuována na další plavidla Černomořské flotily v oblasti. Agentura Reuters s odvoláním na americký vojenský zdroj napsala, že loď mířila do Sevastopolu na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

„Nutno přiznat, že tomu přispěli sami Rusové tím, že operovali s lodí podle známého vzorce, plula prakticky pořád po stejné trase. To se jeví jako neuvěřitelná hloupost. Ukrajinci dostávají informace z průzkumných letadel zemí NATO. Věděli o poloze lodi a bylo pro ně snadné vypustit salvu protilodních střel,“ zdůraznil Visingr.

Měla chránit ostatní lodě, neochránila ani sama sebe

Nejde o první zničenou ruskou loď, Ukrajinci tvrdí, že uvedli do nefunkčního stavu už osm námořních objektů. Potopená Moskva je ale pro Kreml s přehledem nejcitelnější ztrátou.

„Pro Rusko je to obrovská rána. Jednak symbolická, protože šlo o vlajkovou loď Černomořské flotily a jmenovala se Moskva, což znamená prestiž. A z praktického hlediska… Byla to nejvýkonnější loď v Černém moři a sloužila jako protiraketový deštník. Měla chránit další ruské lodě proti případným útokům, ale ukazuje se, že nedokázala ochránit ani sama sebe,“ konstatoval Visingr.

Agentura AP napsala, že loď může nést 16 raket dlouhého doletu a její vyřazení z bojů snižuje palebnou sílu Ruska v Černém moři.

Nedlouho po zničení křižníku začaly velkými městy Ukrajiny opět zaznívat exploze. Rušno bylo v noci ze čtvrtka na pátek v Kyjevě – který předtím varovaly Spojené státy, že mu hrozí raketové útoky na velitelská centra – ale i v Charkově, Chersonu a také Ivano-Frankivsku na západě Ukrajiny. Šlo o odplatu za Moskvu?

„Je to klidně možné. Navzdory tomu, že Rusové tvrdí, že šlo o nehodu, je poměrně zvláštní, že krátce po ztrátě Moskvy takto zesílili ostřelování ukrajinských měst. V ruských médiích se spustila hysterie. Rusové sami jsou si v podstatě jistí, že to byl ukrajinský útok, a ne nehoda. Zaznívají požadavky na kobercové bombardování Kyjeva a podobné věci. Pro jejich psychiku je to velká rána. Koneckonců platí, že ten, kdo je rozzuřený, má sklony dělat chyby, což může Ukrajincům pomoct,“ zakončil vojenský analytik.

Tagy: