Papírna EMBA z Raisova kraje získala značku kvality Ekologicky šetrný výrobek

V Pasekách nad Jizerou existuje lepenkárna už 140 let.

Českou kvalitu nenahradíš II. EMBA, spol. s r. o. a MPO

Až budete v rukou držet kancelářský šanon nebo princeznovsky pestrý kufřík pro dceru, možná vás to překvapí: Ten novotou zářící předmět byl dost možná až sedmkrát recyklovaný. Alespoň pokud pochází z papírny EMBA v Pasekách nad Jizerou, která si zakládá na vstřícném přístupu k přírodě. I proto přesně po 140 letech od svého vzniku obhájila značku Ekologicky šetrný výrobek, nově k ní přidala i prestižní značku EU EcoLabel, platnou v celé Evropské unii.

Na stráních na dohled od Harrachova se kdysi odehrával děj románu Zapadlí vlastenci od Karla Václava Raise. Právě tady, v horské obci Paseky nad Jizerou, přitom už od Raisových časů stojí papírna, která zapadlá není ani náhodou. Po jejích výrobcích je poptávka v Česku i v cizině, v jednom z nich byla dokonce nedávno přepravována Zlatá bula sicilská, unikátní dokument ze 13. století.

Tradiční papírna přečkala všemožné režimy i módní vlny. A přesně po 140 letech od svého vzniku obhájila pod jménem EMBA značku Ekologicky šetrný výrobek, nově k ní přidala i prestižní značku EU EcoLabel, platnou v celé Evropské unii.

„Pro nás je Ekologicky šetrný výrobek kulatým razítkem na to, co děláme přirozeně. Ani se nemusíme nějak zásadně měnit, abychom tuto certifikaci získali,“ ubezpečuje generální ředitel Marek Michálko.

V rámci procesu vedoucího k certifikaci je ověřován způsob výroby, ekologičnost jejího provozu i samotných výrobků. Současně je zkoumána i kvalita používaných surovin a vstupních materiálů.

„To znamená, že v rámci tohoto procesu ověřujeme i ekologii našich dodavatelů,“ pokračuje Michálko.

Národní program Česká kvalita existuje pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu již více než dvacet let. Jeho garantem je vláda ČR, program je zároveň součástí Národní politiky kvality ČR. Hlavním úkolem je podpora osvědčených výrobků a služeb. Pomáhá zviditelnit vybrané, a především ověřené výrobce a dodavatele na trhu, kteří v současnosti nabízejí zákazníkům nepřeberné množství služeb a zboží. Tím přispívá ke spokojenosti zákazníků, kteří tak nekoupí „zajíce v pytli“.

Společnost EMBA je největším a nejvýznamnějším dodavatelem produktů z recyklovaného papíru. Vyrábí ledacos – od pákových pořadačů po zdobné úložné krabice. Předměty s jejím podpisem slouží obalovému, automobilovému či kancelářskému průmyslu.

„Naše produkty jsou vyráběny ze sběrového papíru. Jsou stoprocentně recyklovatelné. Z tohoto důvodu splňují podmínky pro získání certifikace samy ze své podstaty,“ popisuje generální ředitel společnosti.

Rozvlákněný sběrový papír, ze kterého v Pasekách vyrábějí, možná na první pohled nevypadá příliš vábně. Chvíli po nanesení na papírenský nebo lepenkový stroj se z něj ovšem stává nejen praktický, ale mnohdy i velmi estetický výrobek.

I proto jsou zdejší papíráci, jak lidem z oboru přezdívá Michálko, na tuhle fabriku z Raisova kraje náležitě hrdí.

„Způsob výroby, který používáme, je dnes v papírenství spíše ojedinělý,“ vysvětluje před poličkou s čerstvě udělenými certifikáty. „Nikdy jsme nepřemýšleli, jestli by nebylo výhodnější nebo zajímavější výrobu přestěhovat blíže ke komunikaci, k dálnici, do perfektně zorganizovaného prostředí. Prostě je to tady. Má to své plusy i minusy. My jsme prostě z Pasek.“

Značky kvality zařazené v Národním programu Česká kvalita

Více informací v rámci udílení osvědčení kvality v roce 2022 naleznete ZDE.

Tagy:
příroda papír podzim ekologie výroba certifikát Evropská unie Harrachov obrázek Česko Českou kvalitu nenahradíš papírny lepenka Emba Paseky nad Jizerou EMBA EU EcoLabel Karel Václav Rais Zapadlí vlastenci