Pavel dluží vysvětlení boje o moc na Hradě, řekl politolog a Koláře srovnal s Nejedlým

Prezident Petr Pavel

K VĚCI 20.9.2023

Prezident Petr Pavel by se měl vyjádřit k mocenskému boji na Hradě a vysvětlit, proč se tyto věci vůbec dějí, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Podle něj jde o spor „dvou otců zakladatelů úspěchu prezidenta“, ve kterém zřejmě vítězí Petr Kolář. Toho pak Valeš kvůli jeho diskutovaném střetu zájmů srovnal s poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým, který měl konexe na Rusko.

Petr Pavel poděkoval svému týmu a řekl, že by bylo bláhové si myslet, že státník pronáší projev před Valným shromážděním OSN jen tak spatra. Podle něj to vyžadovalo velkou přípravu. Na pozadí tohoto prohlášení ale v Česku sledujeme personální změny na Hradě a boj o moc. „Nikdo asi nečekal, že tak brzy po nástupu prezidenta budou padat hlavy klíčových představitelů, které si sám Petr Pavel na Pražský hrad přivedl a kteří s ním tři roky nesli to dobré i špatné v jeho kampani. Najednou vidíme mocenský boj,“ popsal v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Podle něj by se k situaci na Hradě měl Pavel vyjádřit. „Prezident nám dluží vysvětlení, proč se ty věci na Pražském hradě vůbec dějí a jaký je k tomu jeho postoj,“ podotkl Valeš.

K TÉMATU: Na Hradě je hustá atmosféra. Pavel není silná politická figura, Vohralíková je sekernice, popsal Kolář

Na Hradě jde podle něj o spor hlavně mezi šéfem poradců Tomášem Richterem a poradcem Petrem Kolářem, který je Pavlovým blízkým přítelem. „Jde o to najít mocenskou figuru s velkým M. Tomáš Richter i Petr Kolář nejenže byli těmi, kteří provázeli Petra Pavla celou jeho kampaň, ale oni ho vlastně stvořili. To byla skupina lidí, která si Petra Pavla vytipovala jako možného kandidáta proti budoucímu kandidátu, pravděpodobně tedy Andreji Babišovi z hnutí ANO, a stvořila ho marketingově,“ popsal Valeš.

Richtera a Koláře pak označil za otce úspěchu prezidenta republiky. „Zdá se, že mezi nimi došlo k nějakým ostrým neshodám o to, kdo bude hrát prim. Podle všeho Petr Kolář nastražil paní Vohralíkovou, která za něj udělala čistku. Zdá se, že hlavní mocenskou figurou na Pražském hradě není ani Petr Pavel, ani paní Vohralíková, ale právě Petr Kolář,“ míní politolog.

Petr Kolář ale nemá na Hradě žádnou oficiální roli. Navíc se mluví o střetu zájmů, jelikož je zaměstnancem jedné z nejvlivnějších amerických lobbistických firem. „Problém je, že Petr Kolář nechce zmiňovat, kdo jsou jeho klienti. Propojení byznysu a politiky, které známe z předchozích vlád, nikdy nepřineslo nic dobrého. Petr Kolář by si měl vybrat, jestli chce dělat politiku a být třeba prezidentovým šéfporadcem, nebo stát za zájmy byznysu,“ řekl Valeš.

Na Kolářův střet zájmů upozornila také komentátorka týdeníku Echo Lenka Zlámalová. „O roli Petra Koláře můžeme spekulovat. Jelikož jede jako součást české delegace – a zároveň na návštěvu zbrojovky Colt, ve které pan Kolář fakturuje, nabízí se otázka, zda si vyfakturuje i za pana prezidenta nebo za koho,“ uvedla Zlámalová v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS.

Je Kolář jako Nejedlý?

Situaci s Petrem Kolářem politolog srovnal s poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým, který měl konexe na Rusko. Podle něj ale Nejedlý neměl tak zásadní vliv, jako má Kolář. „Předchozí prezident byl významnou politickou osobností. Byl předseda Sněmovny, předseda vlády a vůdce napřed opoziční a potom vládní strany. Miloš Zeman si nechal podstatně méně hovořit do toho, jakou politiku bude vykonávat,“ popsal Valeš s tím, že taková paralela se ale nabízí. „To je právě otázka i na Petra Pavla, protože sliboval, že propojení byznysu a politiky na Pražském hradě končí, že všechno bude transparentní. Najednou se ale dostáváme do téže situace, nebo možná do ještě méně průhledné, protože dříve jsme věděli, kdo stojí za Martinem Nejedlým, ale u Petra Koláře se můžeme jenom domnívat,“ dodal.

Že by Kolář mohl mít větší vliv na prezidenta republiky, než měl Nejedlý na Miloše Zemana, zdůraznil také politolog Lukáš Jelínek. Prezidentu Pavlovi ale navrhuje řešení. „Pro prezidenta by bylo velmi užitečné, kdyby buďto posadil pana Koláře do nějaké oficiální pozice, která bude transparentní, kontrolovaná a hrazená z veřejných peněz, anebo kdyby se s ním domluvil na tom, že si své přátelství sice ponechají, ale že skutečně žádný zdánlivý, formální ani neformální vliv na fungování Petra Pavla na Pražském hradě mít nebude,“ sdělil Jelínek.

Kolář boj o moc odmítá

Sám Petr Kolář ale odmítá, že by na Pražském hradě probíhal boj o moc. „Je to normální proces, který souvisí s usazováním týmu, s tím, jak se ukazuje, co funguje a co nefunguje. Je to normální vývojová etapa, nehledal bych v tom nic víc,“ řekl Kolář podle webu Novinky.cz s tím, že kancléřka s panem prezidentem všechny kroky konzultuje. „Není to bez souhlasu prezidenta. A víc se k tomu vyjadřovat nemůžu,“ řekl Kolář.

O velké změny na Hradě nejde ani podle politického marketéra Petrose Michopulose. Za nejasnostmi může podle něj stát nekomunikace mezi jednotlivými členy týmu. „Až na drobné výhrady není možné lidem okolo prezidenta nic většího vyčítat. Myslím si, že k žádným změnám nedochází,“ řekl Michopulos ve vysílání CNN Prima NEWS. „Nejspíš tam došlo k nějaké vnitřní diskomunikaci, přeci jen je to velký tým. Záležitost nejspíše souvisí s organizací celé kanceláře, a ne s komunikací s veřejností,“ míní marketér.

Tagy: