Pavlův tým na první krizi teprve čeká, shodli se experti. Zhodnotili personální změny Hradu

Prezident Petr Pavel

Rubeš a Michopulos ke komunikaci vlády a týmu prezidenta Pavla

Kromě drobných přešlapů zatím nelze týmu prezidenta Petra Pavla nic vytýkat, k velkým změnám na Hradě nedochází. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politický marketér Petros Michopulos. Rovněž řekl, že za nejasnostmi může stát diskomunikace mezi jednotlivými členy týmu. Podobně to vidí i marketér Vilém Rubeš. Komentátoři také hovořili o obstrukcích ve Sněmovně. Několikahodinové blokování pultíku je podle nich věcí minulosti. Kroky obou opozičních stran podle Michopulose připomínají „soukromou firmu s vlastními zájmy“.

Tým okolo prezidenta Petra Pavla funguje v očích Michopulose dobře a bez většího zaškobrtnutí. „Až na drobné výhrady není možné lidem okolo prezidenta nic většího vyčítat. Myslím si, že k žádným změnám nedochází,“ reagoval na aktuální dění v odboru komunikace Pavlova kabinetu.

ČTĚTE TAKÉ: Agenda milostí se vrátí zpátky na Hrad, řekl Pavel. Chce je udílet i ze sociálních důvodů

„Nejspíš tam došlo k nějaké vnitřní diskomunikaci, přeci jen je to velký tým. Záležitost nejspíše souvisí s organizací celé kanceláře, a ne s komunikací s veřejností,“ je přesvědčen. Reagoval tím na aktuální dění, kdy mluvčí prezidenta Markéta Řeháková přišla o post ředitelky odboru komunikace Hradu a zůstává pouze mluvčí.

Změny by za velké dění neoznačil ani Rubeš. „Zatím ještě stále máme čerstvě prezidenta. Ještě neměl moc příležitostí něco zkazit. Dříve nebo později s ním samozřejmě jeho voliči nebudou v některém tématu souhlasit, ale zatím se mu daří se takové věci vyhnout,“ míní odborník.

„Informace o změnách na postech kanceláře mě nepřekvapily. Komunikaci zatím vnímám jako správnou a myslím si, že tým na první velkou krizi teprve čeká,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Místo několika hodin názor v jedné větě

Dalším tématem odborníků bylo mimo jiné i dění ve Sněmovně. Dlouhé obstrukce ze strany opozičních politiků jsou podle Michopulose především snahou nahnat politické body. „Jedná se o instrument, který se nedá nadužívat, protože poté přestává zcela fungovat. Skrze něj se někteří politici pokouší paralyzovat zákonodárství. Nedá se to nazvat jinak než destrukcí parlamentní republiky, které se v minulosti dopouštěli extrémisté,“ nešetřil marketér kritikou.

„Tím, že Andrej Babiš bojuje i takto za své zájmy, se zařadil do dlouhé řady politických extrémistů, kteří v Evropě působili za posledních sto let. Využívá stejné technologie, velmi podobný slovník. Je legitimní ho takto označovat, stejně jako lze Tomia Okamuru nazvat fašistou,“ pokračoval v ostrých výtkách.

Vládní strany podle něj proto nemají žádnou skutečnou opozici. „Tyto strany se chovají spíše jako soukromé společnosti, které tam bojují jen za vlastní zájmy. K ničemu to nevede a jen to paralyzuje vládu. Nevím, jestli z toho dokonce i voliči ANO a SPD dokážou vybrat něco pozitivního,“ shrnul.

Rubeš shodně uvedl, že jediným důsledkem této praxe bude zablokování Sněmovny. „Politici by se měli naučit, že doba několikahodinových projevů je pryč. Pokud nebudou schopni svůj názor zformulovat jednoduchou větou, která se stane skoro symbolem, nic v tom neuvěřitelném chaosu vlastně neřeknou,“ míní. Doby dlouhých proslovů, které jsou obvykle spojeny s dvojící kultivovaný politik a populista, jsou podle něj „záležitostí 19. století“.

Tagy:
prezident Andrej Babiš opozice Tomio Okamura Petr Pavel poslanecká sněmovna vláda obstrukce Poslanecká sněmovna ČR