Pavel: Když Putin obklíčí Kyjev a Charkov, vyhraje. Pak si bude proti Západu věřit víc

Petr Pavel

PARTIE: Válka na Ukrajině (305)

Nejhorší scénář války na Ukrajině je, že se Rusku podaří obklíčit Charkov a Kyjev, řekl ve speciální sobotní Partii televize CNN Prima NEWS generál Petr Pavel. Podle něj by si to ruský prezident Vladimir Putin mohl vykládat jako výhru i přesto, že by nemohl ohlásit kontrolu nad celým územím. Pak by se tvářil, že si se Západem dokáže poradit i příště.

„Nejhorší scénář války je, že se Rusku podaří obklíčení Charkova a Kyjeva. A přesto, že Putin nebude moct ohlásit kontrolu nad celým územím, tak si to může vykládat jako vítězství. Pro nás by to byla prohra. Putin by totiž vykládal, že si se Západem dokáže poradit i příště,“ varoval v Partii Petr Pavel.

Zároveň upozornil, že je otázkou, kdy by „příště“ bylo. Podle generála totiž západní země děsí a paralyzuje třetí světová válka. „Před druhou světovou válkou se také všichni báli, že k ní dojde, až k ní došlo. Měli bychom být připraveni jít pro obranu až na hranu,“ apeloval ve vysílání.

Podle Pavla si je Putin vědom toho, že ze strany Evropské unie a NATO se razantnější odezvy nedočká. „Proto jde až na hranu,“ upozornil.

„Rusku jsme v poslední době příliš ustupovali. Trpěli jsme přecitlivělostí, abychom udrželi aspoň náznak partnerských vztahů. Putin si to vykládal jako slabost. Nechceme válku ani konflikt. Hrozba silou a jadernými zbraněmi nás udrží mimo konflikt. Putin pak bude moct dokončit své cíle, které si na Ukrajině vytyčil,“ myslí si Pavel.

Zároveň ale upozornil, že na Ukrajině se v současné době bojuje i za cíle Evropské unie. „Děláme málo a evidentně to nevede k cíli,“ zdůraznil generál.

Putin v sobotu řekl, že bylo správné neomezovat invazi na Ukrajinu jen na Donbas. Podle Putina je skoro všechna ukrajinská vojenská infrastruktura zničená. K rozhodnutí o invazi ho prý přivedly snahy Kyjeva získat jaderný status. Také prohlásil, že kdo se zapojil do sankcí proti Rusku, je součástí konfliktu.

Tagy: