Pavel: Lavrova nemá smysl komentovat. Jeho výroky jsou často lživé nebo překroucené

Mnoho výroků ruských představitelů z posledních let byly buďto lži, nebo překroucená fakta. Novinářům to při návštěvě Libereckého kraje řekl prezident Petr Pavel. Vyjádřil se tak k nové česko-ruské diplomatické roztržce. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, jenž nyní řídí zasedání Rady bezpečnosti OSN, o české hlavě státu prohlásil, že prý „nemá nic společného s působením normálního politického činitele“. Pavla se již veřejně zastal jeho spolupracovník Petr Kolář i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Mnoho výroků ruských představitelů z posledních let byly buďto lži, nebo překroucená fakta či zavádějící informace. Nemá smysl tedy komentovat slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova,“ uvedl Pavel během návštěvy Libereckého kraje.

ČTĚTE TAKÉ: Zoufalec a klaun Lavrov se znemožnil, orel much nelapá. Lipavský a Kolář se zastali Pavla

Ruský ministr zahraničí totiž v úterý na adresu českého prezidenta řekl, že „nemá nic společného s působením normálního politického činitele“. Lavrov tak reagoval na rozhovor, který Pavel tentýž den poskytl bruselskému webu Politico. „Nemyslím si, že by Čína měla skutečný zájem válku v krátké době ukončit. Myslím si, že je v jejím zájmu prodlužovat status quo, protože může tlačit Rusko k různým ústupkům,“ uvedl mimo jiné.

Čína se v poslední době v případě války na Ukrajině často staví do role mírotvorce. Nadále však s ruským agresorem udržuje vřelé diplomatické vztahy. Ohledně míru má navíc Peking dost odlišné představy než Západ či samotní Ukrajinci, kteří chtějí, aby ruští okupanti bezpodmínečně opustili jejich území.

Čínský prezident Si Ťin-pching se od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dvakrát. Pozice Pekingu ve vztahu k válce budí dlouhodobě na Západě obavy.

Lipavský: Výroky klauna Lavrova jsou k smíchu

Rusku tento měsíc připadlo předsednictví v patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN. Někteří ukrajinští a západní politici poukazují na to, že je celá věc vzhledem k probíhající ruské invazi naprosto absurdní. Na výroky, které pronesl Lavrov o Pavlovi, již reagoval šéf české diplomacie Jan Lipavský.

„Výroky klauna Lavrova na adresu našeho prezidenta Petra Pavla jsou k smíchu. Rusko je teroristický stát a jeho vedení patří před mezinárodní tribunál,“ uvedl na Twitteru. Redakce CNN Prima NEWS rovněž zjišťovala reakci i od dalších českých diplomatů.

„Nevím, co na to říká pan prezident Pavel, ale myslím, že orel much nelapá. Zoufalec Lavrov se v posledních letech natolik znemožnil, že nedokáže sloužit Putinovi už ani jako fíkový list. Co mě se týče, souhlasím beze zbytku s ministrem Lipavským,“ řekl pro CNN Prima NEWS Pavlův neoficiální poradce a diplomat Petr Kolář.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) s Lipavským částečně nesouhlasil: „Vztahy s Ruskem už nemáme jak zhoršit. Můžeme říkat, co chceme, to už je úplně jedno. Nicméně ministr Lavrov není klaun, on je extrémně inteligentní. Tím neříkám nic o jeho charakteru.“

Tagy: