Detaily Pavlovy inaugurace: Pozvánku dostali Klaus i Zeman, bude moci dorazit veřejnost?

Vojenská přehlídka nebude součástí inaugurace zvoleného prezidenta Petra Pavla, který je armádním generálem ve výslužbě. Uvedla to budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková. Pozvání na inauguraci obdrželo všech 281 zákonodárců, Pavlovi žijící předchůdci – tedy Miloš Zeman a Václav Klaus – i s manželkami, stejně tak vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová.

„S vojenskou přehlídkou nepočítáme. Místo ní bychom rádi umožnili veřejnosti vstup na třetí nádvoří (Pražského hradu), kde budou velkoplošné obrazovky přenášet slavnostní akt,“ uvedla Vohralíková. K dalším možným prvkům inaugurace uvedla, že finální představa slavnostního dne se teprve tvoří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel popudil policejní odboráře. Výměna ochranky? Ať nejdřív zjistí, jak co funguje

Základními body inaugurace, která se uskuteční ve Vladislavském sále, jsou kromě složení slibu prezidenta do rukou předsedy Senátu přehlídka historických vojenských praporů, státní hymna, 21 dělových salv z Petřína a proslov nové hlavy státu. Kapacita pro inauguraci ve Vladislavském sále činí zhruba 800 osob. Následovat bude podle Vohralíkové číše vína, na kterou se bude moci dostavit až 3 000 lidí.

Vojenská přehlídka byla naposledy součástí inaugurace před deseti lety, když do funkce hlavy státu nastupoval Zeman. Součástí inaugurace posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla byla v roce 1993 mše Te Deum ve svatovítské katedrále. Klaus a Zeman se byli v katedrále poklonit ostatkům svatého Václava.

Kromě 281 poslanců a senátorů budou na inauguraci podle kancléřky pozváni členové vlády a ostatní představitelé významných institucí. „Stejně tak bývalí prezidenti s manželkami a Dagmar Havlová,“ uvedla Vohralíková. Václav Klaus svou účast potvrdil přímo ve vysílání CNN Prima NEWS. „Jsem standardní člověk, který se zúčastňuje inaugurací a takto zásadních událostí. Tak to má být,“ řekl v pořadu 360°.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v sobotu řekla, že na Pavlovu inauguraci by mohli dostat pozvánku i prezidenti okolních států. Pavel by tak mohl založit novou tradici, poznamenala.

Spekuluje se například o účasti slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která se už po boku Pavla objevila bezprostředně po jeho vítězství ve druhém kole voleb.

Tagy: