Pelé poslal vzkaz Putinovi: Nikdy mě nenapadlo, že nás něco tak rozdělí. Zastavte válku

Ruský prezident Vladimir Putin si potřásá rukou s brazilskou fotbalovou legendou Pelém před fotbalovým zápasem skupiny A Konfederačního poháru FIFA 2017 mezi Ruskem a Novým Zélandem na stadionu v Petrohradě (17. června 2017).

Válka na Ukrajině 2.6.2022 (8:30)

Bývalý legendární fotbalista Pelé vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil invazi na Ukrajinu. Jednaosmdesátiletý Brazilec na Instagramu vzpomínal na setkání s ruskou hlavou státu. Nikdy nečekal, že ho a Putina dokáže rozdělit něco jako válka.

„Ukrajinci alespoň na devadesát minut zkusili zapomenout na tragédii, která zasáhla jejich zemi,“ napsal Pelé poté, co ukrajinští fotbalisté ve středu porazili 3:1 Skotsko a ve finále baráže si zahrají o účast na mistrovství světa s Walesem.

„Hrát o mistrovství světa je samo o sobě náročné a je to ještě těžší, pokud víte, že jsou v ohrožení životy,“ uvedl trojnásobný mistr světa a vyzval ruského prezidenta k ukončení konfliktu.

Jaké bylo osobní setkání?

„Zastavte invazi. Pro pokračování takového násilí neexistuje jediné ospravedlnění,“ konstatoval legendární Brazilec. „Když jsme se kdysi potkali, nikdy by mě nenapadlo, že nás něco tak rozdělí,“ dodal někdejší slavný útočník.

„Usmívali jsme se na sebe a potřásli si rukama. A ve stejných rukách, které jsme si podali v roce 2017, teď máte moc zastavit konflikt,“ doplnil Pelé, který se momentálně léčí s rakovinou tlustého střeva.

Pelé byl na začátku března po patnácti dnech propuštěn z nemocnice v Sao Paulu, kde se oproti původnímu plánu protáhl jeho pobyt při pokračování chemoterapie. Klinika Alberta Einsteina uvedla, že Pelé je vyléčen a zánět odezněl. Slavný Brazilec tak pokračuje v obvyklé léčbě nádoru.

Tagy: