Kreml zakázal ruským médiím psát o tom, jak dlouho trvá válka na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 80 procent města Severodoněck, o město se i nadále bojuje. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov pohrozil USA, že dodávky těžkých zbraní pro Ukrajinu můžou vést k přímému zapojení do války. Šéf NATO Jens Stoltenberg řekl, že Západ se na Ukrajině musí připravit na dlouhou a opotřebovávací válku. Kreml vyzval redakce ruských státních a provládních médií, aby nezveřejňovaly články o délce trvání války na Ukrajině.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

I přes velké ztráty na Donbasu Rusové stále postupují. Od dubnového vyhlášení masivní ofenzivy dobyli zhruba 95 procent území Luhanské oblasti. Mají pod kontrolou zhruba 80 procent města Severodoněck. Na komunikační platformě Telegram to přiznal luhanský gubernátor Serhij Hajdaj.

Ruská armáda dál ze svého území ostřeluje Černigov i Charkov. Ve svém pravidelném projevu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Dočasně okupovaná území našeho státu jsou nyní zónou nepřetržité katastrofy, za kterou je plně odpovědné Rusko. Za zničení životů sousedů zaplatí okupanti plnou cenu,“ dodal.

Spojené státy dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici, které jí umožní provádět přesnější údery na klíčové cíle na Ukrajině. V článku zveřejněném na webu deníku The New York Times (NYT) to uvedl americký prezident Joe Biden. Jde mimo jiné i o salvové raketomety M142 HIMARS.

Britský ministr obrany Ben Wallace uvedl, že raketomety dodá na Ukrajinu i jeho země. Konkrétně se jedná o typ M270 s dostřelem 80 kilometrů. Wallace dodal, že tento krok byl pečlivě koordinován s USA. Dodávky raketových systému ostře odsoudil Kreml. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se jedná o přímou provokaci překračující všechny meze.

Kreml vyzval redakce ruských státních a provládních médií, aby nezveřejňovaly články o délce války na Ukrajině, a nestrhávaly tak k ní pozornost čtenářů, napsal server Meduza s odvoláním na dobře informované zdroje. V pátek 3. června válka vstoupí do svého 100. dne.

Tagy: