Pěstitelské zajímavosti v sortimentu, které nikdy nezklamou

Každoročně se v sortimentu objevují nové druhy a odrůdy zeleniny i květin. Některé přežijí maximálně dvě sezony a mizí. Jsou však ale i zajímavosti, které se dostanou na přední místo zájmu pěstitelů a mnohdy i stávající odrůdy předčí. Pro konzervativce, kteří se drží svých zaběhnutých odrůd, uvedeme několik zajímavostí, které by neměly chybět na žádné zahrádce.

Mrkev Maxima F1

Tato extra velká, pozdní skladovatelná mrkev je vhodná pro průmyslové zpracování. Kónický kořen je dlouhý až 30 cm. Odrůda vyniká vysokou sklizní a uniformitou. Má vysoký obsah sušiny a vyznačuje se intenzivně červeným vybarvením kořenů bez známek zelenání hlav. I přes svou obří velikost poskytuje sladkou a lahodnou dužninu. Vzhledem k dlouhé vegetační době je vhodný březnový výsev se sklizní v říjnu. Odrůda vyžaduje propustné humózní půdy.

Mizuna (Brassica rapa ssp.japonica)

Mizuna je rostlina s dlouhými stopkatými bohatě vykrajovanými listy. Tvoří mohutnou 25-35 cm vysokou růžici s mnoha růstovými vrcholky. Hodí se nejen do salátů, ale i na dušení. Listy jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku. Nízký obsah cukrů ocení především ti, kteří mají diabetickou i redukční dietu.

Řepa salátová Pablo F1

Odrůda hybridní červené kulaté salátové řepy je výjimečná tvorbou malých bulev o průměru 3-4 cm. Má intenzivní červené zbarvení bez výrazných kruhů. Je vhodná pro svou vynikající chuť i ke konzumaci v syrovém stavu třeba jako součást zeleninových salátů. Využívá se především pro konzervaci do sladkokyselého nálevu a svou chutí právě tato odrůda předčí nejen stávající, ale mnohdy i sterilované okurky. Vysévat ji můžeme postupně až do července vzhledem ke krátké vegetační době. Pro rychlý růst, atraktivní vybarvení a velikost bulev se určitě stane oblíbenou mezi pěstiteli z řad dětí.

Mina (Quamoclit) lobata – Mina (Quamoklit laločnatý)

Mina je u nás poměrně málo známá popínavá rostlina. Tato v původní vlasti, kterou je Jižní Mexiko, ovíjivá trvalka, je u nás pěstována jako letnička, která se dokáže vyšplhat 5-6 m vysoko. Má zajímavé trojlaločnaté, u báze srdčité listy. Rychle roste a poměrně brzy vytváří hustý zapojený porost na pergolách a plotech a neměla by chybět v reprezentativních okrasných plochách. Květenství se výrazně liší od jiných zvonkovitých rostlin. Květy vyrůstají ve větvených až 40 cm dlouhých jednostranných květenstvích. Poupata jsou sytě červená, před rozkvětem se zbarvují do oranžova a po otevření jsou květy krémově žluté. Žluté tyčinky vyčnívají ven mírně zakřivené a jsou asi 2x tak dlouhé, než je koruna. Rostlina vykvétá od července a kvete nepřetržitě do září. Pro pěstování vyžaduje kvalitní hlinito-písčitý substrát a slunné stanoviště bez průvanu. Vyžaduje pravidelnou zálivku, především v období sucha a pravidelné přihnojení, nejlépe jedenkrát týdně plným hnojivem. Pro dosažení potřebné výšky potřebuje oporu.

Francouzská levandule (Lavandula stoechas L.) Purple gibbon

Jedná se o trvalku kvetoucí již prvním rokem. V našich podmínkách se pěstuje jako letnička. Není totiž mrazuvzdorná, vyžaduje stejnou péči jako třeba rozmarýn. Rostliny vykvétají již za 12 týdnů po výsevu a vyznačují se jemnější a pronikavější vůní než klasická levandule. Pro bohaté nasazení květů je ale potřeba myslet na časný výsev. Rostliny je vhodné předpěstovat. Vyséváme již v březnu, mělce, semena nesmí přeschnout, proto se vyplatí jemné rosení a překrytí výsevu sklem či igelitem. Semínka klíčí asi za 10 dnů. Mladé rostlinky je nutné rozsázet nejlépe po jedné do sadbovačů. Na stanoviště se vysazují otužilé silné rostlinky ve druhé polovině května. Ve své domovině se pěstuje  hlavně v oblasti Provance na výrobu silice. Květy jsou velmi nápadné především díky  růžově fialovým listenům v květech. Vytváří kompaktní rostliny vhodné do květináčů, ale i na bylinkový či květinový záhon jako doplněk letničkových i trvalkových výsadeb. Abychom rostliny uchovali pro následující rok, vyplatí se na zimu je vyrýt a skladovat v světlé bezmrazé místnosti při teplotě 5 – 8 stupňů. Rostliny se dají vzhledem k intenzivní vůni využít nejen v čerstvém stavu do vázy samostatně či jako doplněk dalších květin, ale i v suchých vazbách. Květy neztrácejí barvu. Do aromatických polštářků či sáčků se využívají celé rostliny.

Tagy: