Pěstujte mochyni peruánskou, odmění se vám lahodnými plody

Plody mochyně peruánské jsou známou ozdobou zákusků a dortů. Pravda, známější jsou pod označením physalis. Vyznačují se příjemně aromatickou navinulou chutí, která vás přitáhne a nepustí, dokud nesníte celou misku těchto chutných lampionů. Lze je konzumovat syrové, ale jsou chutné i zavařené ve formě kompotů, džemů a dokonce i kvašené. Mají velmi pozitivní účinky na lidský organismus. V obchodě nejsou zrovna nejlevnější. Víte však, že si je můžete vypěstovat na své vlastní zahradě?

Co byste měli vědět, než se pustíte do pěstování mochyně

V prvé řadě si dejte pozor na ten správný výběr druhu mochyně. V Česku totiž mnoho zahrad zdobí oranžové lampionky, které jsou sice krásné, ale také jedovaté. Jsou to sice blízké příbuzné mochyně peruánské, nicméně na rozdíl od nich jsou na zahradě pouze pro okrasu. Pokud si tedy na physalis chcete skutečně pochutnat, potřebujete méně nápadnou mochyni peruánskou.

Jak pěstovat mochyni peruánskou?

Mochyně peruánská, nebo také třešeň Inků, roste jako rozvětvený keřík, který ke svému životu potřebuje plné slunce, humózní, lehkou a výživnou půdu a střední zálivku. Mimochodem jde o další rostlinu, kterou můžete klidně pěstovat nejen na své zahradě, ale i na svém balkoně ve větším květináči.

Pěstování ze semínek

Jde o letničku, kterou je možné vypěstovat ze semínek. Pokud se rozhodnete pěstovat rostlinu ze semínek, je nutné ji vysít již v únoru, abyste dostatečně nadběhli vegetační dobu, kterou rostlina k tvorbě plodů potřebuje.

Semínka se sejí rovnoměrně do nádobky s prosetým výsevním substrátem, který se potom zasype vrstvičkou substrátu. Nádobka se zasazenými semínky by měla být umístěna na radiátor nebo na to nejteplejší místo v bytě. Ve chvíli, kdy se objeví první lístky, přepichujte. Podruhé potom rostlinku přepíchněte ve chvíli, když si rostlinky začnou navzájem překážet a vyžadují, aby již každá rostlina měla svou vlastní nádobu.

Při druhém přepíchávání pod ně umístěte kuličky NPK. Zalévejte a opět je umístěte na velmi slunné, ale chladnější místo, třeba do vytápěného skleníku, do lodžie, zimní zahradu nebo na verandu. Tam je nechte, až přijdou zmrzlí. Teprve až pak je vysázejte do záhonu ve sponu 0,5x0,5 m. Ideálním místem pro výsadbu je chráněné místo u jižní nebo jihozápadní zdi. Při výsadbě pod každou rostlinku nasypte trochu hnojiva s obsahem guana nebo rohoviny.

Pěstování ze sazenic

Pokud si chcete ušetřit práci, kupte si již vzrostlé sazenice. Tyto sazenice se pak vysazují na stanoviště až po zmrzlých. Pokud sazenice mochyně zasadíte do lehčí a humózní půdy, dopřejte jí prostor alespoň 0,5×0,5 m. V dobrých podmínkách vám mochyně doroste až půlmetrové velikosti. Pak se vám jistě osvědčí, když je podepřete podobně jako rajčata nebo papriku. Vyžaduje spoustu živin vláhy a tepla. Mochyně u nás naštěstí netrpí chorobami, ani škůdci.

Jak na sklizeň?

Rostlina plodí od začátku léta až do podzimu (asi do října). Pozor, plody musíte sbírat skutečně zralé, protože nezralé jsou jedovaté. Zralost plodů poznáte podle zahnědlé barvy lampionu. Dobré však je, že když sklidíte nezralé plody, po uskladnění jsou schopné plně dozrát bez toho, aby ztratily na své chuti. Mochyni sklízejte průběžně, naposledy před prvními mrazy a ukládejte ji do chladu a sucha, kde je schopna vydržet i několik měsíců.

Tip pro další pěstování:

Na podzim si z dobře vyzrálých plodů vydlabejte semínka. Je to sice nimračka, protože semínka jsou malinká, ale výsledek stojí za to. Nicméně, z jedné bobulky jich budete mít slušnou zásobu. Semínka pořádně umyjte a osušte a schovejte si je pro další výsev v únoru.

Tagy: