Pilip: Za raketový nárůst cen benzínu nemůže naše vláda nebo Ukrajina, ale Rusko

Exministr financí Ivan Pilip

360° (309)

Opatření vlády, kterými chce zmírnit dopady zvýšení cen pohonných hmot, jsou spíš symbolická než účelová. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ekonom a bývalý ministr financí Ivan Pilip. Ze vzniklého problému viní pouze agresivní politiku Ruska, které před dvěma týdny napadlo Ukrajinu.

Ruská invaze na Ukrajinu mimo jiné způsobila zdražení ropy na světových trzích. Vlády po celé Evropě teď vymýšlejí opatření, jak zdražování benzínu a nafty zastavit či alespoň omezit.

„Je třeba říct, že líp nebude. To tady možná budou říkat politici. Naše vláda by neměla vyvolávat iluze, že vlastními kroky může zásadně měnit cenu pohonných hmot. Kroky, které udělala, jsou symbolické a marginální,“ řekl Ivan Pilip ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se v souvislosti s dopady války na Ukrajině neuchýlil ke snížení DPH na pohonné hmoty ani k zastropování cen nafty a benzínu. Vláda nakonec zvolila cestu zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv i silniční daně.

Vláda půjde po spekulantech

U druhého jmenovaného opatření ekonomové upozorňují, že nepomůže všem, protože ne každý silniční daň musí platit. Zrušení biopaliv podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zlevní naftu zhruba o korunu a půl až dvě koruny za litr. Opozice vládu kritizuje, že nejde o opatření, které by Čechům pomohlo. Ekonomové ale vítají, že kabinet odmítl populistické zastropování cen.

Podle Pilipa je důležité si uvědomit, že za současnou krizí s cenou pohonných hmot nestojí Fialova vláda. „Nemůže za to naše vláda, ani pumpaři, ani Ukrajina, ale jen agresivní ruský režim, který Ukrajinu napadl,“ upozornil. Proto Pilip nepovažuje za vhodné trestat pumpaře, kteří krátkodobě nadhodnotili marži z cen pohonných hmot.

Přesně to však vláda plánuje. „Pokud některé čerpací stanice i dvakrát za den stihly zvýšit cenu, aniž by jim přijela nová dodávka pohonných hmot, tak by ve stejné logice měly už dnes zase snižovat o dvě koruny. Kdo bude cenu uměle zvyšovat, tomu hrozí postih,“ varoval ve středu Jurečka.

Tagy: