Pilulka proti covidu dostala zelenou. Lék od Pfizeru se může začít prodávat i v Česku

Pilulka od Pfizeru

Pilulka na covid

Evropská komise schválila použití antivirální pilulky paxlovid firmy Pfizer určené k léčbě covidu v Evropské unii. Na Twitteru to oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Lék se tak může začít podávat v členských státech včetně České republiky. Léčivo doporučila ve čtvrtek Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Podle Kyriakidesové je schválení „klíčovým krokem k tomu, abychom občanům přinesli nejslibnější lék a také silnou druhou linii obrany proti pandemii po očkování“. Paxlovid by podle expertů mohl pomoci zmírňovat nápor na nemocnice při koronavirových vlnách, na rozdíl od ostatních léčiv používaných proti covidu se nepodává infuzí, ale ústně, a lidé si proto mohou užívat sami doma.

Podle EMA paxlovid může u pacientů s covidem zabránit závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci. Odborníci lékového regulačního úřadu doporučují, aby lék dostávali dospělí, kteří nepotřebují kyslík a kterým hrozí větší riziko závažného průběhu.

Vyzdvihují jeho vysokou účinnost a mírné možné vedlejší účinky. Léčivo přitom podle nich zabírá i na variantu omikron. Paxlovid koncem prosince schválily úřady ve Spojených státech a v Británii, nicméně jeho dodávky jsou velmi omezené. Jedná o nich také česká vláda, kdy přesně se lék dostane k pacientům v Česku, není zatím jasné.

Tagy: