Srazil horolezce v Adršpachu, ti zemřeli. Soud poslal řidiče do vězení, ale za něco jiného

Viník nehody z místa ujel.

Pirát z Adršpachu skončil za mřížemi

Jan Č., který podle policie srazil na silnici v Adršpachu dva horolezce a od nehody ujel, jde do vězení. Zatím ale ne za následnou smrt dvou mužů, nýbrž za porušení předchozí podmínky, ve které byl za podobný skutek. Už v roce 2016 srazil autem seniorku, i ta tehdy na následky zranění zemřela.

Osmatřicetiletý Jan Č. ve středu stanul před náchodským soudem za porušení podmínky. Soudce se ho ptal, jestli chce k věci vypovídat. „Ani ne. Já jenom bych chtěl něco... Tady jsem si napsal,“ začal u soudu Jan Č. Následně z popsaného lístečku papíru přečetl, že mu nebyl přidělen obhájce, nebo o něm nevěděl, a tím se mu dle jeho slov zkrátilo právo na obhajobu. Mluvil s ním prý jen před začátkem jednání.

„K tomu potřebuji delší čas a teď bezprostředně před soudním líčením jsem značně nervózní a na potřebný hovor s právníkem se nemohu soustředit, proto tímto žádám o bezprostřední čas, a tímto pádem i odročení tohoto soudního líčení,“ řekl muž z lavice v soudní síni.

Rok a čtvrt za mřížemi

Soudce to ale neakceptoval a vyjmenoval muži všechny splněné zákonné podmínky jednu po druhé. Pak pokračoval v přelíčení. „Odsouzený vykoná původně podmíněně odložený trest odnětí svobody v trvání jednoho roku a tří měsíců,“ shrnul Jan Bergmann, samosoudce Okresního soudu v Náchodě.

V podmínce řidič podle soudu spáchal pět dopravních deliktů, přesto byl stále na svobodě až do osudného 22. srpna, kdy srazil na silnici dva horolezce. V tomto případě mu hrozí až pětiletý trest a soud ho teprve čeká. Případný rozsudek mu může trest prodloužit.

Jana Č. policie viní z toho, že letos v srpnu srazil dva muže na silnici před vstupem do adršpašských skal. Oba při tom zemřeli. Řidič od nehody ujel, zbavil se auta a snažil se ukrýt. Policie ho přesto vypátrala. Jak se ukázalo, muž je pro ně „známá firma“. V době, kdy mělo dojít k tragédii, byl navíc v podmínce. V roce 2016 totiž v Červeném Kostelci nacouval do seniorky. Žena poté v nemocnici zemřela.

„Policisté v minulosti muže přistihli již v zákazu řízení ještě dvakrát, a proto má v současné době vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do roku 2027,“ konstatovala Šárka Pižlová, mluvčí královéhradecké policie. Jenže ani jednou to na porušení podmínky evidentně nestačilo. Až když má mít na svědomí další dva lidské životy, poslal soud muže za mříže.

Tagy: