Řidič, který usmrtil horolezce v Adršpachu, měl dlouhodobě zákaz řízení. Selhaly soudy?

Viník nehody z místa ujel.

Šlo předejít tragické nehodě v Adršpachu

Porušoval soudní podmínky, řídil i přes zákazy. Osmatřicetiletý J. Č. má být podle policie viníkem nehody v Adršpachu, při které autem srazil dva horolezce. Oba muži zemřeli. V minulosti několikrát trestaný řidič už jednou srazil seniorku. I ta na následky zranění zemřela. Přesto dál potají řídil. Vyvstává otázka, jestli opakovaně udělované tresty neměly být mnohem přísnější.

Dvojici horolezců měl podle policie srazit obviněný na silnici v Adršpachu v pondělí 22. srpna večer. Od nehody ujel, zbavil se auta a snažil se vše zamaskovat. Policie ho den nato přesto vypátrala. Nebyl to zdaleka jeho první prohřešek. V roce 2016 v Červeném Kostelci nacouval do seniorky. Žena poté v nemocnici zemřela. Jenže viník řídil dál, dokonce byl i opakovaně přistižen.

„Policisté v minulosti muže přistihli v zákazu řízení již dvakrát, a proto má v současné době vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do roku 2027,“ potvrdila policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Ještě pět let tedy neměl za volantem co dělat. Ovšem zákazy řídit vůz měl podle zjištění CNN Prima NEWS téměř nepřetržitě od roku 2002 a stále je ignoroval. Podle náchodského soudu jich byla zhruba desítka. Soudy, které v jeho případě rozhodovaly, ale muži zákaz řízení jen prodloužily a uložený trest nijak nezpřísnily.

„Pokud už má někdo zákaz řízení, tak je to zcela určitě z nějakého vážného důvodu. Společnost takového člověka musí doslova přinutit, aby zákaz dodržoval. A nástroje na to má. Ukazuje se ale, že podmíněně ukládané tresty zdaleka nestačí. Je třeba být tvrdší, a to tak, aby trest působil i preventivně na ostatní řidiče. Ono se velmi rychle rozkřikne, že i za tento trestný čin se ukládají tresty tzv. natvrdo,“ myslí si advokát Jan Černý.

„Maření výkonu úředního rozhodnutí je trestným činem a za to je možné zpřísnit trest. Soudy mají poměrně pestrou škálu, jaké tresty mohou za porušení ukládat. S ohledem na to ministerstvo spravedlnosti neplánuje zpřísnění trestu,“ odpověděl na dotaz Krimi zpráv mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Na sociálních sítích se neschopnosti trest vymáhat lidé podivují a kondolují rodinám zemřelých horolezců, kteří byli manažery firmy s outdoorovým oblečením. „Obrovská tragédie, která nemá v našem právním systému spravedlivý trest. Držte se všichni, jsme s vámi,“ napsal jeden z uživatelů. „Upřímnou soustrast. Nechápu, kde selhal systém ochrany lidí,“ myslí si druhý. „Trestní zákony jsou ok, ale někdy si s tím neumějí poradit ti, co je mají rozhodovat,“ vyjádři názor další.

„Já si myslím, že tady jde, řeknu to v uvozovkách, o odvahu (soudců pozn. red.) ukládat přísnější tresty,“ dodává Černý. Právě v tom může být podle odborníků kámen úrazu. Policisté pak chytají za volantem stále stejné hříšníky, kteří opakovaně od soudu odcházejí pouze s podmínkou a řídí dál. Jak ale zaznělo z ministerstva, zpřísnění zákona se nechystá.

Tagy: