Piráti silnic, pozor. Načapat vás může nejen policie, ale i jiní řidiči s kamerami v autě

Nebezpené předjíždění

Agresivní řidiči na sítích

Každý řidič čas od času poruší dopravní předpisy a koleduje si o pokutu. Takzvaní agresoři by si ale měli dát na silnících pozor. Čím dál více řidičů totiž používá v autě kameru. A záběry pak vyvěsí na sociální sítě.

Rychlá jízda, telefonování za volantem nebo ignorování přednosti v jízdě. Nejčastější přestupky, které policisté na silnicích řeší. A podobné je to s nehodami. Více než 90 tisíc jich od ledna do listopadu souviselo s velkou rychlostí nebo nepozorností za volantem.

Takzvaní agresoři by si ale měli dávat na českých silnicích pozor. Mnozí řidiči totiž už dnes používají v autě kamery. Záběry pak vyvěšují na sociální sítě. Buď chtějí varovat ostatní, nebo identifikovat řidiče. Video tak může snadněji skončit v rukou policistů. „Kolegové sledují mediální prostor a nejenom mediální prostor, ale i sociální sítě. Na tyto podněty také reagujeme,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Podle expertů by se ale podobná videa měla používat výhradně jen na řešení přestupku. „Navíc ještě s tím, že tam nejsou zarastrované registrační značky a dají se jednoznačně rozeznat i jednotlivé osoby,“ upozornil dopravní expert Roman Budský.

V některých okolních zemích jsou proto kamery v autě přísně zakázané a záznamy z palubní kamery se nesmí na internetu objevit.

„Jsou státy, jako je třeba Rakousko, kde potom postih může být i v desítkách tisíc eur. Na druhou stranu máme třeba Velkou Británii, kde oficiální úřady doporučují řidičům, aby tyto kamery měli instalovány, třeba pro případ řešení dopravní nehody,“ popsal Budský.

Tagy: