
Mladík podezřelý z plánování vražd v Plzni měl na seznamu tisíce jmen. Do vězení zřejmě nepůjde
Česká pivní kultura má na kahánku. Vymírá, zkrátka mele z posledního, jinak by ji ministerstvo kultury nemohlo zapsat na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, jak se to stalo tento týden. Na seznamu totiž figurují jen ohrožené druhy, k nimž patří například dudáci, voraři, bednáři, odzemek a jízda králů, čili vymírající řemesla a tradiční lidové zvyky. Mimo jiné mečové tance, slovácký verbuňk a morové průvody.
Kocovina, strašák každého dobrého večírku. Zažila ji snad většina dospělé populace. Co ji způsobuje a proč se cítíme po alkoholu tak mizerně? Dá se jí předejít, nebo alespoň urychlit a usnadnit její průběh. Nejlepší prevence je však nepít, nebo - jak se říká - jen s mírou.
Nomikai, neboli pracovní alkoholové večírky, jsou dlouhodobou součástí japonské kultury. V poslední době to ale začíná zaměstnance obtěžovat. Některým Japoncům totiž vadí chodit několikrát týdně pít, aniž by mohli pozvání svého šéfa odmítnout. Manažeři se kvůli tomu naopak bojí pozvat své podřízené na drink.
Vědci z univerzity v Čchang-ša na základě svých zjištění varují, že by muži měli přestat pít alkohol alespoň šest měsíců a ženy alespoň jeden rok předtím, než se budou pokoušet o početí dítěte, aby své potomky ochránili před vyšším rizikem vrozených srdečních chorob. O studii informoval server Daily Mail.