Plazma pro život. Jak pomáhá moderní medicíně a záchraně životů, popisuje lékař centra BioLife

Krevní plazma je v moderní medicíně nepostradatelnou surovinou.

Darování krevní plazmy

Krevní plazma, nepostradatelná složka pro výrobu léků a záchranu životů při akutních stavech, slaví v Evropě 60 let od otevření prvního soukromého odběrového místa. Přestože si připomínáme toto výročí, stále čelíme nedostatku dárců a jsme závislí na dovozu plazmy, zejména z USA. Proč je plazma tak důležitá a jak darování probíhá?

Krevní plazma hraje klíčovou roli v moderní medicíně. Slouží jako surovina pro výrobu řady léků a pomáhá zachraňovat životy při autonehodách či vážných zdravotních stavech. „Plazma tvoří 55 % objemu krve. Proces jejího darování se liší od klasického darování plné krve tím, že separátor odebere plnou krev, oddělí plazmu a zbylé krvinky se vracejí zpět do těla,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Kohoutek, vedoucí lékař BioLife.

Tento rok slavíme 60 let od otevření prvního soukromého odběrového centra krevní plazmy v Evropě. Právě toto centrum, které bylo předchůdcem dnešní společnosti BioLife, položilo základy moderní plazmaferézy. Společnost dnes provozuje více než 30 center v Evropě, z toho 11 v České republice. Přesto ani po šesti desetiletích není dárců krevní plazmy dostatek a Evropa zůstává závislá na jejím dovozu, zejména z USA.

Proč je plazma tak důležitá

Krevní plazma je nenahraditelná – nejen že ji stále nelze synteticky vyrobit, ale je potřebná při léčbě řady závažných onemocnění, včetně hemofilie, imunodeficience či nádorových onemocnění. „Nepoužívá se pouze pro výrobu léků, ale také při akutních stavech, například po autonehodách,“ zdůrazňuje MUDr. Kohoutek. Podle studií budou během svého života krevní plazmu potřebovat čtyři z pěti lidí.

Léčba hemofilie, poruchy srážlivosti krve, vyžaduje až 1200 odběrů plazmy ročně na jednoho pacienta. Toto množství ukazuje, jak důležitý je každý dárce. A přestože dárci dostávají za svůj čas a úsilí finanční kompenzaci, stále se jich nedaří získat dostatek.

Jak darování plazmy probíhá

Darování krevní plazmy, známé jako plazmaferéza, vyžaduje pečlivou přípravu. „Dárce musí den předem vypít 3–4 litry vody a vyhnout se tučným jídlům. Samotný odběr pak trvá 30–50 minut v závislosti na přípravě a stavu žil dárce,“ popisuje proces MUDr. Kohoutek. Dárci jsou za svůj čas kompenzováni finanční částkou 900 Kč, což odpovídá aktuální legislativě.

Pro darování plazmy musí dárci splňovat určité zdravotní podmínky. „Dárce by měl být starší 18 let, vážit minimálně 50 kilogramů a být v dobrém zdravotním stavu. Naopak nesmí mít například onkologickou diagnózu nebo poruchy srážení krve,“ doplňuje MUDr. Kohoutek.

Potřeba plazmy neustále roste

Poptávka po krevní plazmě neustále stoupá. Jak upozorňuje MUDr. Kohoutek: „Plazma pomáhá nejen při léčbě vzácných onemocnění, ale také při terapiích, které mohou být spojené s nádorovými onemocněními či imunitními deficity. Nikdy nevíme, kdy ji budeme potřebovat my nebo naši blízcí.“

Přes 60 let pokroku a zvyšující se počty odběrů je však stále potřeba motivovat více lidí k darování. Darování plazmy zachraňuje životy a každý odběr má skutečný dopad na pacienty, kteří na tuto nenahraditelnou tekutinu spoléhají.

Darováním krevní plazmy můžete významně přispět k záchraně životů a podpořit moderní medicínu, která bez této suroviny nedokáže fungovat.

Tagy:
zdraví Evropa výroba lékař plazma krevní plazma USA lékařství věda a technika nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy Biolife Tomáš Kohoutek