Válka místo líbánek. Nejtěžší měsíc v životě, popisují novomanželé službu v domobraně

Ukrajinský pár se vzal krátce před válkou

Ukrajinský pár se vzal krátce před válkou

Mladý ukrajinský pár si slíbil lásku a věrnost těsně před vypuknutím bojů na Ukrajině. Následně oba dva vstoupili do ukrajinské domobrany a zapojili se do ochrany své země. Co za poslední měsíc prožili, popsali reportérce CNN Prima NEWS Haně Mikulkové.

Říká se, že svatba je brána do nového života. Jenže zatímco někteří novomanželé se chystají na svatební cestu a detailně plánují společnou budoucnost, někomu může rozbít představy nečekaná a nepříjemná událost. Třeba válka.

Jaryna a Světoslav se seznámili 2. října 2019 na demonstraci v centru Kyjeva. „Můj současný manžel stál blízko památníku na náměstí Nezávislosti. Podívali jsme se na sebe. Pak přišel a řekl, že je Světoslav. Odpověděla jsem, že já Jaryna,“ popsala CNN Prima NEWS Ukrajinka.

Světoslav se prý chvíli tvářil zvláštně, pak prohlásil, že jeho maminka se také jmenuje Jaryna. „Není to časté jméno, teď už znám na Ukrajině dvě,“ dodala žena s úsměvem. Po necelých třech letech se rozhodli, že zbytek života chtějí strávit spolu.

„Zažili jsme nádherný obřad v kostele. Měla jsem tradiční historické ukrajinské oblečení. Bylo to něco mezi klasickou a tradiční svatbou,“ vzpomínala Jaryna. Jenže všechno změnila ruská invaze na Ukrajinu, kterou ve čtvrtek 24. února oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

Manželé následně vstoupili do ukrajinské domobrany. „Byl to nejtěžší měsíc v životě a konkrétně 25. únor nejhorší den. Manžel šel do Hostomelu, musel si vypnout telefon. Nevěděla jsem, jestli je v pořádku,“ uvedla dobrovolnice. Od kolegů jen slyšela, že okolo Hostomelu se dějí hrozné věci. Po osvobození okolních vesnic už jsou ale manželé opět spolu.

Tagy: