Letní sobota, pak sníh a ranní mrazy. Divoké počasí letos ovlivní i návrat jevu El Niño

Po teplé sobotě do Česka už v neděli dorazí déšť. V polovině příštího týdne se navíc výrazně ochladí a na horách se objeví i sníh, informovala CNN Prima NEWS Michaela Valachová z ČHMÚ. Klimatologové letos očekávají návrat jevu El Niño, který může na řadě kontinentů přinést extrémní vedra a sucha.

Sobotní teploty dosáhnou téměř letních hodnot. Podle meteoroložky Michaely Valachové se budou pohybovat mezi 18 a 22 stupni Celsia. To podle ní odpovídá spíše polovině května.

ČTĚTE TAKÉ: Meteorický roj Lyridy rozzáří o víkendu oblohu. Nebeskou podívanou nebude rušit svit měsíce

„Na toto období jde o nadprůměrně teplé počasí, nikoliv však výjimečné. Nečekáme mnoho rekordů, které by byly překonány,“ uvedla.

Už v neděli se počasí začne kazit. Nejvíce bude pršet na severovýchodě a východě našeho území, v pondělí může v těchto oblastech spadnout až 15 milimetrů srážek. „V příštím týdnu se zdá, že bude i mrznout, a to zejména po ránu ve středu a ve čtvrtek. Maximální teploty nebudou vyšší než 10 stupňů,“ upozornila.

Letošní zima byla oproti těm minulým nadprůměrně teplá. „Může za to leden, kdy bylo výrazně tepleji, a to zejména na Nový rok. Na Javorníku jsme naměřili 19,6 stupně Celsia, a tím byl o osm desetin stupně překonán rekord za celý měsíc leden,“ popsala meteoroložka. „Co se týče srážek, byly od prosince do února průměrné. Zásoby sněhu jsou i přesto poměrně nízké,“ dodala.

Vrací se El Niño

Podle vědců je letos třeba počítat s velkými výkyvy počasí. Po sedmi letech končí studená fáze La Niña a pozvolna nastupuje její teplá verze El Niño. Jde o klimatický cirkulační jev vznikající v jižním Pacifiku. Vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Aleš Farda pro CNN Prima NEWS uvedl, že aktuálně jižně osciluje.

„Dochází zde k distribuci teplé vody na oceánickém povrchu. Nejdůležitější složkou tohoto jevu je, jestli u pobřeží Jižní Ameriky bude na povrchu chladná voda. V tom případě jde o jev La Niña. Pokud se tam od Austrálie z rovníkových oblastí dostane teplá voda, jedná se o jev El Niño,“ vysvětlil Farda. „Vše pak silně ovlivňuje počasí v Americe a v Austrálii,“ doplnil.

V Evropě by se však neměl projevit příliš výrazně. „Od této oblasti jsme poměrně vzdálení. Jevy v jižním Pacifiku postihují podstatně velkou část zemského povrchu, tady u nás v Evropě musí o vliv soupeřit s dalšími jevy. Například s chováním kontinentálního nitra Asie a chováním severního Atlantiku,“ popsal.

Tagy: