Šojgu po třech týdnech konečně promluvil. Chválil postup ruské armády a obviňoval Západ

Sergej Šojgu

Válka na Ukrajině (19.4.2022 10:00)

Mnozí ho považovali za mrtvého, jiní se domnívali, že je vážně nemocný. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu však po třech týdnech mlčení promluvil o válečné situaci na Ukrajině. Ve svém vystoupení na kolegiu ministerstva obrany prohlásil, že Rusko důsledně realizuje plán na „osvobození Luhanské a Doněcké republiky“. Kroky Západu tvrdě kritizoval.

Tři týdny nebylo o ruském ministru obrany slyšet. Nyní však vyvrací zvěsti o tom, že by měl být nemocný či dokonce po smrti. Ve svém nejnovějším veřejném vystoupení na kolegiu ministerstva prohlásil, že Rusko důsledně realizuje plán na osvobození samozvané Luhanské a Doněcké republiky, informuje web Ukrajinska pravda.

Chválil ruská vojska a neodpustil si rýpnutí do západních zemí, zejména do USA. Uvedl, že tyto státy dělají „vše pro to, aby válku co nejvíce prodloužily“. „Rostoucí objem zahraničních dodávek zbraní jasně ukazuje na jejich záměr vyprovokovat kyjevský režim k boji ‚do posledního Ukrajince‘,“ nechal se slyšet Šojgu.

V médiích se Šojgu od začátku války příliš neobjevuje, není vidět ani na veřejnosti. Šetří i svými prohlášeními. Naposledy se ministr obrany vyjádřil ke smrti ruského politika Vladimira Žirinovského, když 8. dubna sdílel svou kondolenci, uvádí BBC. Jeho absence na veřejnosti ještě více rozdmýchala spekulace o jeho zdravotním stavu.

Podle některých měl Šojgu po kritice od prezidenta Vladimira Putina dostat infarkt. Spekulovalo se, že dokonce zemřel. Ministr však nyní dokazuje, že se nadále naplno věnuje „speciální vojenské operaci“, jak Rusové označují své vojenské tažení na Ukrajině.

Moskva dříve hovořila o „denacifikaci a demilitarizaci“ Ukrajiny, důvodem operace měla být i pomoc samozvaným republikám. Ukrajinci prohlašují, že Putinovi jde jednoznačnou o zničení celého ukrajinského národa.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda vojáci Ukrajina kritika BBC USA vojsko Rusko ministr obrany Sergej Kužugetovič Šojgu Doněcká republika Luhanská republika