Po Zemanovi není těžké být dobrým prezidentem, zhodnotil politolog novou hlavu státu

Lubomír Kopeček zhodnotil prvních sto dní Petra Pavla ve funkci prezidenta ČR.

K věci 15.6.2023

Prezident by měl působit pozitivně, dodávat naději a odvahu. A rozhodně by to neměl být člověk, který sráží sebevědomí lidí a rozděluje společnost. V tomto ohledu měl Petr Pavel laťku nastavenou velmi nízko, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lubomír Kopeček. Připomněl, že právě bývalý prezident Miloš Zeman si často vybral několik terčů, do nichž se tvrdě strefoval.

Politolog zdůraznil, že bývalý prezident v řadě aspektů zahraniční politiky nesouhlasil s kurzem vlády, což vedlo k poněkud rozpačité zahraniční politice. „Naopak Petr Pavel se snaží o koordinaci s vládou, což může být z hlediska vnímání prezidentského úřadu vcelku pozitivní,“ poznamenal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Komentátoři cupují Pavlovu tiskovku: Trapnost a byrokratická stafáž, chtěli nás unudit

Kopeček oceňuje i Pavlův pragmatický přístup směrem k vládě, „vůči které je víceméně vstřícný, což je krásně vidět třeba na poměrně rychlém jmenování nových ministrů, kdy na rozdíl od Miloše Zemana nezdržuje a chová se v tomto směru relativně rozumně. Ale současně je tam vidět i ochota vládu v určitých momentech kritizovat“.

Podle průzkumu CVVM důvěřuje současnému prezidentovi šedesát procent lidí, což Kopeček klade do souvislosti s jeho veřejnými aktivitami, ochotou jezdit po regionech a prezentovat stát i navenek. Připomíná, že podobně to bylo i u jeho předchůdců – kontrast a prudký růst důvěry nového prezidenta nastal i po zvolení Václava Klause. „Ten se však ke konci znemožnil amnestií, která vyvolala řadu negativních reakcí. A jeho nástupce Miloš Zeman se ocitl ve výhodě, kdy mohl v podstatě začít s čistým stolem,“ zmínil.

Miloš Zeman si svou reputaci podle politologa pokazil už v prvních sto dnech ve funkci. „A to, když přišel na otevírání korunovačních klenotů v poněkud podroušeném stavu. Tato událost tehdy vyvolala vlastně první pád důvěry v jeho osobu a dá se říct, že v průběhu jeho prezidentství opravdu kolísala více než u jeho předchůdců,“ připomněl.

Celý rozhovor s politologem Lubomírem Kopečkem, související s prvními sto dny Petra Pavla ve funkci prezidenta, si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Miloš Zeman Petr Pavel K věci Lubomír Kopeček politika 100 dní ve funkci