Počasí jako na horské dráze. Po oteplení se znovu vrátí noční mrazy, přes den bude pršet

Na opravdové jaro si Češi budou muset ještě nějakou chvíli počkat. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po sněhovém začátku týdne se sice během středy a čtvrtka oteplí, koncem týdne se ale vrátí noční mrazy. V následujících dnech budou taky běžné četné přeháňky a občasný déšť.

Ve středu bude oblačno až zataženo, na východě a severovýchodě zpočátku oblačno až polojasno. Od západu bude ojediněle přicházet slabé sněžení přecházející v déšť. Později večer se vyskytne déšť na jihozápadě. Nejvyšší teploty se budou podle ČHMÚ pohybovat mezi 7 až 11 °C, na horách kolem 0 °C a na Šumavě okolo 4 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předpověď na jaro: Evropu čekají bouřky, povodně i ničivé větry. Jak bude v Česku?

V nevýrazném výběžku vyššího tlaku vzduchu se nad naším územím bude rozpadat okluzní fronta a později počasí v Čechách ovlivní teplá fronta. V noci bude zataženo až oblačno, od západu se na většině území vyskytne občasný déšť. Nejnižší teploty v Čechách dosáhnou 3 °C, na Moravě a ve Slezsku až 0 °C.

V západním proudění přejde přes střední Evropu frontální systém. Ve čtvrtek by mělo být zataženo až oblačno, na většině území nastanou přeháňky nebo občasný déšť. Večer se budou v Čechách objevovat přeháňky jen místy. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 13 až 16 °C, na Moravě kolem 10 až 13 °C.

Z týdenní předpovědi ČHMÚ vyplývá, že by se mělo postupně začít zase ochlazovat. Rovněž bude pokračovat trend oblačné až zatažené oblohy. Většina regionů se nevyhne občasnému dešti a přeháňkám. Zatímco v pátek a v sobotu by se ještě noční teploty měly držet nad nulou, v neděli by již mohly dosahovat −2 °C a v pondělí až −5 °C. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat kolem 10 stupňů.

Tagy: