Súdán je pod palbou. Střety mezi milicemi a armádou si vyžádaly první civilní oběti

Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) v sobotu oznámily, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem, který je sídlem velitele armády generála Abdal Fattáha Burhána, a mezinárodním letištěm v hlavním městě Chartúmu. Zmocnily se také dalších dvou letišť, a to v Maruvi na severu a ve městě Ubaid na jihu země. Střety mezi oběma skupinami si vyžádaly první civilní oběti na životech.

Armádu pak vyzvaly, aby se přidala na stranu lidu, informovala agentura Reuters. Armáda ale podle agentury AFP tvrdí, že informace polovojenských jednotek jsou lživé.

V hlavním městě Súdánu se od rána ozývá silná střelba, eskaluje tam konflikt mezi súdánskou armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Další střelbu bylo slyšet i ve městě Maruvi na severu země, uvedla s odvoláním na svědky z místa agentura Reuters. Polovojenské jednotky oznámily, že armáda obklíčila jednu z jejich základen a zahájila palbu z těžkých zbraní, armáda z útoku viní RSF.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové posilují v Černém moři. Ukrajina čeká masivní útoky na pravoslavné svátky

Představitelé jednotlivých zemí a organizací včetně Spojených států, Evropské unie, Saúdské Arábie či Ruska vyjádřili znepokojení nad vývojem situace v Súdánu, kde spory mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) přerostly v rozsáhlé střety. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell vyzval všechny zapojené síly k okamžitému ukončení násilí. „Vyhrocení situaci jenom ztíží. Ochrana občanů je prioritou. Všichni pracovníci EU v zemi jsou v bezpečí,“ napsal Borrell na Twitteru.

Děla jsou rozmístěná v ulicích

Reportér agentury Reuters uvedl, že v ulicích hlavního města viděl rozmístěná děla a obrněná vozidla a slyšel zvuk palby z těžkých zbraní poblíž velitelství i armády RSF. Armáda tvrdí, že RSF se pokusila zaútočit na její jednotky v několika pozicích. RSF naopak tvrdí, že její jednotky byly napadeny armádou.

Dlouhodobá konfrontace mezi RSF a súdánskou armádou by mohla znamenat prodloužení sporů v zemi, která se už potýká s hospodářským kolapsem a kmenovým násilím. Súdán se snaží po mocenských bojích a vojenských převratech vrátit k civilní vládě.

V čele RSF stojí bývalý vůdce milic generál Muhammad Hamdan Dagalo. Ten se postavil do čela plánovaného přechodu k demokracii, čímž znepokojil své kolegy z vojenské správy. RSF společně s armádou svrhla v roce 2019 dlouho vládnoucího autokrata Umara Bašíra a vůdce RSF je od roku 2019 zástupcem lídra vládnoucí suverénní rady, nejvyššího orgánu v zemi. Ten je složen ze zástupců armády a vůdců občanské společnosti, v jejímž čele stojí Burhán.

Tagy:
armáda střelba Súdán exploze Reuters hlavní město Chartúm polovojenské oddíly