Senior ležel v Jizerkách bezvládně v závěji. Život mu zachránila obrovská náhoda

Zasněžená silnice v Jizerských horách.

Zapadlý v závěji mimo turistické trasy strávil celou noc a část dne německý turista v Jizerských horách. Bezvládného ho tam objevil manželský pár, který si všiml vyšlapaných stop ve sněhu. Podle horské služby to seniorovi zachránilo život.

O velkém štěstí může hovořit turista, který z neděle na pondělí zapadl pod vrcholem Smrk v Jizerských horách. Podchlazeného a bezvládně ležícího obličejem v závěji ho objevil manželský pár, který místem také procházel, a všiml si vyšlapané pěšinky. Od nejbližší značené trasy to bylo 200 metrů daleko.

„Shodou okolností si spletli cestu, šli po vyšlapaných stopách a došli až tam, kde ležel zraněný pán. Místo, kde ho nalezli, je poměrně komplikované pro dojezd techniky, a zároveň i pro zpětný transport. V dané lokalitě napadlo zhruba 110 až 130 centimetrů sněhu a o to je zásah náročnější,“ popisuje Tomáš Prchal, zasahující člen Horské služby Jizerských hor.

„Manželé zachránci si přejí zůstat v anonymitě, jsou tu taky na dovolené jako turisté. Na náš dotaz pouze konstatovali, že považovali za naprostou samozřejmost pomoci člověku v nouzi,“ doplňuje Prchal.

Nepodceňujte ani cesty, které znáte

Horská služba varuje před základními pochybeními při pohybu ve vysokohorských oblastech. Tím snad největším je vydat se do neznáma bez doprovodu. „Nedal o sobě vůbec vědět, nevím, jestli dal vědět rodině, každopádně ho nikdo nepostrádal, navíc to byl německy hovořící člověk,“ doplňuje k situaci Jiří Čech, taktéž člen Horské služby Jizerských hor.

Lidé přípravu na výlet či procházku často podceňují, přitom by u sebe měli mít podle záchranářů i ve známém terénu teplý nápoj, nějakou svačinu, náhradní prádlo a především nabitý mobil s nainstalovanou aplikací Záchranka, který v nouzi pomůže s lokalizací.

„V tomto případě byla využita aplikace Záchranka, která udává polohu volajícího automaticky, takže pro nás bylo mnohem jednodušší a rychlejší dostat se na místo,“ vysvětluje Prchal. Podchlazeného turistu pak vrtulník převezl do liberecké nemocnice a díky rychlé reakci všech zachránců má velkou šanci na přežití.

Tagy: