Podvodníci vylákali od klientů 290 milionů. Odborník radí, co je bezpečná investice

Co je bezpečná investice?

Policie navrhla obžalovat sedm lidí, kteří vylákali od stovek klientů více než 290 milionů korun. Slibovali jim výhodné, až pětiprocentní zhodnocení jejich investic za jediný měsíc. Šlo o investice do komodit nebo realit u společnosti Investment and Trading Capital Limited. Jak poznat, že daná nabídka nemusí být reálná, a co je možné v současné době považovat za relativně bezpečnou investici, vysvětlil ve vysílání televize CNN Prima NEWS finanční poradce Vladimír Weiss.

„Zpravidla se slibují výnosy, které jsou prakticky nesplnitelné. Zavání rovnou podvodem nebo neúměrným rizikem,“ přibližuje finanční poradce firmy Partners Weiss. Podvodníci, kteří okradli klienty o miliony, pak slibovali nesplnitelné.

„Podvodníci slibovali jedno až pět procent měsíčně. Což je hrubým přepočtem cca 12 až 60 procent ročně, což je velice nestandardní,“ varuje.

Kromě nestandardních výnosů je dalším rysem podvodu například garance. „Každá garance je tak silná jako ten, kdo ji poskytuje. Musíme k nim přistupovat opatrně,“ míní Weiss. Bezpečný výnos je podle jeho slov okolo půl procenta.

V případě odsouzení hrozí oněm sedmi lidem až deset let vězení. Peníze jim na slibovanou investici poskytlo nejméně 385 lidí. Při vyšetřování byl zajištěn movitý a nemovitý majetek za více než 60 milionů korun, uvádí mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Tagy:
investice podvod finance Investment and Trading Capital Limited Vladimír Weiss Jaroslav Ibehej Partners