Pohoda, dobrá nálada a více než sto druhů vína na jednom místě: Znojemská Enotéka

Enotéka Znojmo

Znojmo láká nejen na jedinečné výhledy, nejmenší národní park na jižní Moravě a malebné historické centrum, ale také na unikátní zážitek v tamní Enotéce. Více než stovka vzorků vín slibuje pohodové koštování toho nejlepšího, co Znojemská vinařská podoblast plodí.

Karta, sklenička a vinný lístek, to je základní výbava, kterou dostanete při vstupu do znojemské Enotéky. A vy už pak jen přecházíte od jednoho vzorku ve vinném automatu k dalšímu, zkoušíte, co vám zachutná. Degustační místnost soustřeďuje největší výběr vzorků vín v České republice podávaných systémem By the glass - neboli po skleničce. „Rozhodně zde ochutnáte tři nejznámější znojemské odrůdy, což je Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink rýnský. Pak zde nemůžou chybět stálice, za kterými sem lidé na Moravu jezdí. Jsou to vína odrůdy Pálava, Rulandské šedé, momentálně je na výsluní Hibernal, vždy zde zákazník najde ikonické víno Šobes, z Lahofera nechybí rosé,“ vyjmenovává jednotlivé druhy sommeliérka Petra Pokorná.

Enotéka pro všechny

A jak dále dodává, enotéka je vlastně příhodný název pro vinotéku. „Její specialita je v tom, že zde nabízíme vína výhradně ze Znojemska. Najdete zde 120 vín ze Znojemské vinařské podoblasti. Enotéka znamená zároveň něco jako knihovna, že vás vzdělává, a to je náš záměr tady. Vína ukázat, nechat zákazníka degustovat, ale zároveň poznat Znojemskou vinařskou podoblast právě prostřednictvím těch vín.“

ČTĚTE TAKÉ: Ryby z obřího akvária v Hradci krmí potápěč i z vlastních úst. Jsou mezi nimi i piraně

A ti, kteří sem přijdou, to oceňují: „Je skvělé, že si člověk může vyzkoušet, co chce. My už jsme tady druhý den,“ říká jedna z návštěvnic před kamerou pořadu Prima Česko, a další příchozí ji doplňuje: „Člověk si tady odpočine, za mě je to moc pěkné.“

„Přístup k našim zákazníkům je ryze neformální. Běžně tady potkáte děti i pejsky, kteří tady pobíhají, a mezi tím se prostě koštuje a sedí se tady na schodech nebo u stolečku,“ zve Petra Pokorná všechny, kdo by místní atmosféru chtěli také zažít.

Moderna v srdci historie

Enotéka přitom v historickém Znojmu funguje od roku 2019. V minulosti tady byl pivovar. „Nacházíme se v prostorách, kde se téměř 300 let vařilo pivo, ne víno, takže my jsme vlastně tím vínem zcela změnili chod dějin. Budovy jsou památkově natolik cenné, že dnes patří k historickému bohatství Znojma. A právě proto jsme tento prostor museli zrekonstruovat s ohledem na historickou památku,“ doplňuje ještě sommeliérka.

Ať už putujete za degustací nebo za jedinečnými výhledy, Enotéka nabízí obojí. „Asi nejfotogeničtější spot, jak dnes mladí říkají, je tady hned za námi, Kostel sv. Mikuláše. Jsou to nádherné výhledy. Otevírá se vám pohled na řeku Dyji, následně na vstup do znojemského Národního parku, což je nejmenší národní park tady na jižní Moravě,“ láká všechny Petra Pokorná.

Tagy:
národní park víno Znojmo Jihomoravský kraj Morava Česko okres Znojmo Pavlovské vrchy Rulandské šedé Šobes