Pohřebiště ruských obrněnců. Ukrajinci zveřejnili následky útoku u řeky Severní Doněc

Desítky zničených ruských obrněnců. Ukrajinci zveřejnili následky útoku u řeky Severní Doněc na území Donbasu. Ukrajinské dělostřelectvo využilo momentu překvapení. Ze záběrů je patrné, že ruské ztráty jsou obrovské.

Redakce CNN Prima NEWS o útoku informovala již 11. května. Pokus ruského konvoje překonat řeku Severní Doněc nedaleko obce Bilohorivka dopadl naprostou katastrofou. Ukrajinské dělostřelectvo totiž zahájilo masivní palbu na ruské pozice.

Podle odhadů okupanti přišli o více než 80 kusů těžké techniky včetně tanků, bojových vozidel či obrněných transportérů. „Naši dělostřelci popřáli Rusům pěkné prázdniny. Někteří okupanti se vykoupali v řece a další spálilo květnové slunce,“ stojí v ironickém prohlášení ukrajinské armády. Ukrajinci tím naráží na to, že některá vozidla skončila pod hladinou řeky.

O útok se postarala 17. samostatná tanková brigáda, uvedl ukrajinský resort obrany, který již dříve zveřejnil i letecké snímky zobrazující následky bombardování. Jde o další důkaz neschopnosti ruské armády dobývat území Donbasu bez větších ztrát na životech vojáků i kusech těžké techniky.

Rusové od dubnového vyhlášení masivní ofenzívy na východě Ukrajiny získali pod kontrolu část dalšího území v Doněcké i Luhanské oblasti. Jejich postup je však velmi pomalý a vzhledem ke ztrátám i málo efektivní. Ukrajinci naopak hlásí úspěchy v Charkovské oblasti, ze které okupanty prakticky vytlačili.

Tagy:
válka útok tanky řeka invaze Ukrajina Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika dělostřelectvo Severní Doněc Bilohorivka