Muskova firma to dokázala, implantovala čip do mozku. Umožní ovládat počítač myšlenkou

Společnosti Neuralink, kterou vlastní miliardář Elon Musk, se podařilo poprvé implantovat čip do lidského mozku. Musk o tom informoval na sociální síti X, již nejbohatší muž planety vlastní. Neuralink hlásí, že implantát se zřejmě úspěšně ujal a pacientovi se daří dobře. Muskův Neuralink však není první společností, které se podařilo vložit čip do lidského mozku. Na tento segment se specializují i společnosti Blackrock Neurotech nebo Precision Neuroscience.

„První člověk, který včera (v neděli) dostal mozkový implantát od Neuralinku, se zotavuje,“ informuje na síti X Musk s tím, že prvotní výsledky vypadají velmi slibně.

Neuralink obdržel v loňském roce povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro klinickou studii svého čipu na lidech.

ČTĚTE TAKÉ: Rozesmál jsem Hawkinga, viděl jsem ho tančit na vozíčku, vyprávěl machr české vědy před smrtí

Společnost hlásí, že za vývojem čipu stál šestiletý výzkum, jehož výsledkem je implantace až 64 částí čipu do mozku, které se pojí s pohybovým aparátem. Muskův čip má pomoci pacientům, kteří se nemohou pohybovat či komunikovat. Cílem společnosti je také propojit mozek pacienta s počítačovou sítí.

Čip je podle Neuralinku poháněn baterií, která se nabíjí bezdrátově. Má přenášet signály z mozku do aplikace, která ji následně dekóduje a umožní danému člověku udělat pohyb, který kvůli nemoci či vážnému zranění doposud učinit nemohl.

Musk na X oznámil, že se první produkt Neuralinku jmenuje Telepatie. „Umožní ovládat váš mobil či počítač a jejich pomocí téměř jakékoli zařízení pouhou myšlenkou,“ napsal Musk.

Britská stanice BBC Muska dále cituje, že podobný vynález mohl v minulosti pomoci například světově proslulému fyzikovi Stephenovi Hawkingovi, který až do své smrti v roce 2018 trpěl nevyléčitelnou nemocí ALS, kvůli níž byl upoután na vozík a znemožňovala mu komunikovat ústy. „Představte si, kdyby Stephen Hawking mohl komunikovat rychleji než těsnopisec nebo dražebník,“ nechal se slyšet Musk.

Neuralink však není první na trhu. Na mozkové čipy se zaměřují například i společnosti Blackrock Neurotech nebo Precision Neuroscience.

Tagy: