Odpověď na ultimátum Rusů: Nevzdáme se, budeme bojovat do konce, vzkazují obránci Mariupolu

Co se v neděli odehrálo na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany nabídlo Ukrajině ultimátum. Sdělilo, že pokud mariupolští obránci složí zbraně, životy vojáků ušetří. V neděli Kreml však sdělil, že nabídka byla ignorována, píše web CNN. Obklíčení obránci Mariupolu mezitím vzkázali, že se vzdát nehodlají.

Rusko v prohlášení uvedlo, že obklíčeným ukrajinským vojákům u závodu Azovstal „bylo nabídnuto, aby dobrovolně složili zbraně a vzdali se, aby si zachránili život“. „Kyjev však podle odposlechu jednání o kapitulaci zakázal,“ tvrdí ministerstvo.

Rusko v prohlášení, která uveřejnil web CNN, rovněž uvádí, že podle ukrajinských vojáků, kteří se již dříve vzdali, „je v elektrárně uvězněno až 400 zahraničních žoldnéřů, kteří se připojili k ukrajinským silám“. „V případě dalšího odporu budou všichni zlikvidováni.“

Ukrajinské jednotky, které zbyly v Mariupolu, i nadále bojují a vzdorují ruskému požadavku, aby se vzdaly. V rozhovoru s americkou televizní stanicí ABC to uvedl ukrajinský premiér Denys Šmyhal. „Město stále nepadlo, jsou tam stále naši vojáci, kteří budou bojovat až do konce,“ řekl. Premiér dále uvedl, že i když je město stále pod ukrajinskou kontrolou, tamní obyvatele trpí. „Nemají vodu, jídlo, topení ani elektřinu. Prosí všechny naše partnery, aby pomohli zastavit tuto humanitární katastrofu,“ dodal.

V neděli poradce starosty Mariupolu Petro Andriuščenko ruské ultimátum odmítl. Na Telegramu uvedl, že „naši vojáci nadále drží obranu“. Podobně se vyjádřil i ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Jak řekl v rozhovoru s britskou BBC, ukrajinští vojáci v Mariupolu se Rusům nevzdají. „Mluvil jsem s nimi včera a vím, že budou bojovat až do konce,“ uvedl. Situaci ve městě Hončarenko označil za „skutečnou genocidu“. Odhadl, že by se v Mariupolu mohlo nacházet asi 100 000 civilistů, více než 20 000 lidí již v obléhaném městě přišlo podle něj o život.

Podle ruských státních médií se většina ukrajinských obránců nachází v ocelárnách Azovstal, jednom z největších závodů v Evropě se sítí železničních tratí a pecí. Andriuščenko uvedl, že odpor vůči Rusům pokračuje i jinde.

V sobotu během nočního projevu označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situaci v Mariupolu za „nelidskou a nejtěžší možnou“. Uvedl, že on a jeho administrativa se každý den snažili ukončit obléhání vojenskou i diplomatickou cestou. Webu CNN sdělil, že Ukrajina neustoupí.

„Proto je pro nás velmi důležité jim to nedovolit, stát na svém, protože tato bitva (...) může ovlivnit průběh celé války. Protože ruské armádě a ruskému vedení nevěřím,“ řekl Zelenskyj. „Proto chápeme, že to, že jsme je odrazili a oni odešli a utíkali od Kyjeva ze severu, od Černigova a z toho směru, neznamená, že pokud se jim podaří dobýt Donbas, nepřijdou dál ke Kyjevu,“ řekl také k probíhající ruské invazi.

Tagy:
válka CNN Evropa Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml