Ukrajina se nevzdá území na východě, aby ukončila válku s Ruskem, řekl jasně Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN

Exkluzivní rozhovor CNN s Volodymyrem Zelenským

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pro americkou stanici CNN sdělil, že Ukrajina není ochotna vzdát se území ve východní části země, aby ukončila válku s Ruskem. Ukrajinská armáda je podle něj připravena bojovat s armádou Moskvy na Donbasu v bitvě, která může ovlivnit průběh celé války.

Zelenskyj v pátečním exkluzivním rozhovoru pro web CNN, který poskytl v kanceláři prezidenta v Kyjevě, řekl, že jeho země nemá žádnou záruku, že se Rusko nepokusí znovu zmocnit Kyjeva, pokud se mu podaří dobýt Donbas.

„Proto je pro nás velmi důležité jim to nedovolit, stát na svém, protože tato bitva (...) může ovlivnit průběh celé války. Protože ruské armádě a ruskému vedení nevěřím,“ řekl Zelenskyj.

„Proto chápeme, že to, že jsme je odrazili a oni odešli a utíkali od Kyjeva ze severu, od Černigova a z toho směru, neznamená, že pokud se jim podaří dobýt Donbas, nepřijdou dál ke Kyjevu,“ řekl také k probíhající ruské invazi.

Svět by měl podle něj být připraven na možnost, že ruský prezident Vladimir Putin použije taktickou jadernou zbraň, protože si neváží lidských životů. „Nejen já, ale celý svět, všechny země by se měly obávat. Nemusí to být zaručené informace, ale může to také být pravda,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru, který vedl v angličtině.

Varoval také před možným použitím chemických zbraní ze strany Ruska. „Mohli by to udělat. Pro ně lidský život nic neznamená. Snažíme se nebýt vystrašení, ale připravení. Ale myslím si, že není to jen otázka Ukrajiny, nýbrž celého světa,“ dodal.

Zelenskyj také emotivně hovořil o smrti, kterou válka na Ukrajině způsobila a řekl, že je to pro něj „velká bolest“, když vidí ztracené životy. Ruská invaze trvá už téměř dva měsíce. Podrobné dění na frontě nepřetržitě sledujeme v tomto on-line článku.

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN Moskva jaderné zbraně Ukrajina Rusko Donbas Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace