Covid si nevybírá jen podle věku. Když už povinné očkování, tak pro všechny, říká expert

INTERVIEW 10.12.2021

Povinné očkování pro lidi starší 60 let je nespravedlivé, prohlásil v pořadu Interview ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že pakliže by měla být vakcína povinná, tak pro všechny. Covid si totiž nevybírá podle věku, ale spíše na základě kondice člověka.

„Jsem přesvědčený o tom, že očkování je jediná možná cesta z krize, ve které jsme. Ale ustanovení, že lidé nad 60 let musí být povinně očkovaní, považuji za nespravedlivé. Určili jsme nějakým číslem, že všichni, kteří oslavili 60. narozeniny, musí být očkováni, ačkoliv víme, že pro covid není problém věk, ale další nemoci a celková kondice,“ uvedl ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman.

O povinném očkování se vedou ostré diskuze, vláda v demisi vyhlášku předkládá krátce před koncem svého mandátu. Podle některých zástupců nově nastupující vlády je povinné očkování lidí nad 60 let diskriminační.

„Pokud k tomu (povinnému očkování – pozn. red.) přistoupit, tak si myslím, že by bylo férové ho udělat pro všechny – dejme tomu pro lidi starší 18 let. To by za mě bylo spravedlivé řešení,“ vysvětlil Lorman. Ztotožňuje se tak například s názorem České vakcinologické společnosti. A podobný postup by se líbil i řadě odborníků. „Jsem také odpůrce toho, že se všichni v určité věkové kategorii musí naočkovat. Důležitější je biologický věk než kalendářní,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS kardiolog Jan Pirk.

Senioři dají víc na rodinu než data

Naopak Společnost infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ve svém stanovisku návrh povinně očkovat lidi nad 60 let podpořila. Podobně, jak se liší ve svých názorech odborníci, stejně tak jsou rozpolceni i senioři.

„Většina z nich je očkovaná, ale jsou mezi nimi lidé, kteří očkování odmítají z nejrůznějších důvodů. Ti jsou v pasti, protože by se měli povinně naočkovat a přitom jim vlastní svědomí říká, že by neměli. Důvodem je nedůvěra ve vakcínu,“ popsal ředitel organizace Život 90.

Lorman ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že česká společnost je bohužel v záplavě nejrůznějších dezinformací a hoaxů. „Někdy člověk žasne nad tím, čemu jsou lidé ochotní a schopní věřit. I zdravotnická společnost je rozdělená, zmatek kolem argumentace je pro všechny patrná,“ řekl.

Ze své zkušenosti ví, že starší lidé jsou velmi často závislí na názorech své rodiny a přátel. „Mezi sebou šíří neověřené informace, je to velmi často pocitové a je to přesvědčení, které není racionální,“ dodal Lorman.

Tagy: