Čeští hokejisté a polští fotbalisté nechtějí hrát s Rusy. Ovečkin odmítá válku

Šéf českého hokeje Tomáš Král

Prezident českého hokejového svazu Tomáš Král chce zrušit reprezentační zápasy s Ruskem. Kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu nenastoupí k březnovému utkání play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Rusku ani polská fotbalová reprezentace. Na Twitteru to oznámil šéf polského svazu (PZPN) Cezary Kulesza. K situaci na Ukrajině se již vyjádřil také hokejista Alexandr Ovečkin, který je známým podporovatelem Vladimira Putina. Národní sportovní agentura (NSA) nebude ruským sportovcům vydávat povolení ke vstupu do Česka.

Na pondělí 28. února svolal Král mimořádné zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Hodlá na něm navrhnout okamžité zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruské federace.

„Vzhledem k pokračující ruské agresi na území Ukrajiny na něm navrhne okamžité zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruské federace a požádá o projednání stanoviska, které bude ČSLH prosazovat při jednáních o účasti ruských hokejistů na akcích pořádaných na vícestranném základě,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.

Rusové pravděpodobně nebudou pozváni ani na České hokejové hry, které mají být na přelomu dubna a května třetím z celkem čtyř turnajů série Euro Hockey Tour. „Je pravděpodobné, že jakožto pořadatel toho turnaje ruský tým vůbec nepozveme,“ řekl mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

S Ruskem nechtějí hrát ani polští fotbalisté

„Dost řečí, je čas jednat. Vzhledem k eskalaci agrese Ruské federace na Ukrajině tým Polska neplánuje odehrát zápas play off proti týmu Ruska,“ napsal Kulesza a dodal, že to je jediné správné rozhodnutí. „Jednáme se švédskou a českou federací, abychom předložili FIFA společné stanovisko,“ dodal.

K situaci se na Twitteru vyjádřil také hvězdný polský útočník ve službách Bayernu Mnichov. „Je to správné rozhodnutí. Neumím si představit hrát s Ruskem v situaci, kdy na Ukrajině pokračuje ozbrojená agrese,“ uvedl Lewandowski s tím, že ví, že ruští fotbalisté ani fanoušci za to nejsou zodpovědní, ale že nejde předstírat, že se nic neděje.

O osudu zápasu nyní bude muset rozhodnout mezinárodní federace FIFA. Jednou z možností je kontumace ve prospěch Ruska, které by tak bez boje postoupilo do finále play-off. V úvahu vzhledem k aktuální situaci připadá i vyřazení ruského týmu ze soutěže.

Duel Polska s Ruskem patří do „české“ barážové větve a je na programu 24. března. Český tým ve stejný den nastoupí ve Švédsku a vítěz duelu se má o pět dní později o účast na šampionátu v Kataru utkat ve finále s lepším týmem ze zápasu Rusko–Polsko, který by měl výhodu domácího prostředí.

Rusko ale bude s největší pravděpodobností muset své zápasy odehrát na neutrální půdě. Výkonný výbor UEFA na pátečním mimořádném zasedání rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě. To by se mělo týkat i duelů březnové kvalifikace, oficiální potvrzení ale ještě musí přidat FIFA coby organizátor.

Válku odmítá také Ovečkin

Ruský hokejový útočník, který v NHL hraje za Washington Capitals, je známý tím, že podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Válku ale odmítá. „Prosím, už žádná válka. Nezáleží na tom, kdo v ní bojuje, Rusko, Ukrajina, jiné státy, musíme žít v míru,“ uvedl hokejista, který má v Rusku rodinu.

„Je to můj prezident. Ale nejsem v politice, jsem sportovec. Doufám, že to brzy skončí, nechci vidět, že se někdo zranil nebo někdo zemřel,“ odpověděl Ovečkin na otázku, jestli je jeho podpora Putina stále stejná.

NSA nepovolí ruským sportovcům vstup do Česka

K razantním krokům přistoupila také Národní sportovní agentura (NSA). Ta nebude ruským sportovcům vydávat povolení ke vstupu do Česka. Předseda Filip Neusser se kvůli jednotnému postupu sejde se šéfy největších svazů. „Situace na Ukrajině je kritická a je potřeba přecházet od řečí k činům. V součinnosti s kroky Vlády ČR jsem rozhodl o okamžitém zastavení vydávání povolení ke vstupu pro sportovce Ruské federace,“ uvedl předseda Národní sportovní agentury.

Další kroky by prý měly následovat. „Musíme být sjednoceni v českém sportovním prostředí. To se týká zejména mezinárodních utkání s reprezentacemi Ruska,“ dodal Neusser v tiskové zprávě. Rusku by dle jeho názoru mělo být okamžitě odebráno pořadatelství všech mezinárodních sportovních akcí a zakázána účast ruských reprezentačních družstev na všech světových a evropských šampionátech.

Tagy: